Rośliny rzepaku ozimego będą niezdolne do regeneracji, jeśli na skutek mrozów uszkodzeniu ulegnie szyjka korzeniowa.

Temperatury graniczne powodujące wymarzanie rzepaku ozimego:

  • bez okrywy śnieżnej -18°C
  • z okrywą (10 cm) śnieżną -23°C

Słabo zahartowany rzepak ozimy wymarzać będzie przy temperaturze:

  • bez okrywy śnieżnej -10 do -12°C
  • z okrywą (10 cm) śnieżną -13 do -18°C

Znaczenie ma suma temperatur ujemnych, długość działania mrozu. Jeśli przez okres 4 dni suma wskazuje – 70°C to przy braku porywy rzepak ozimy wymarznie. Istotny jest także stan roślin, w jakim weszły w okres zimowania, tj. grubość szyjki korzeniowej i jej wysokość osadzenia, porażenie przez choroby, uszkodzenie korzenia przez szkodniki. 

Najgroźniejsze dla upraw są mrozy na przedwiośniu, kiedy na zmianę występuje ocieplenie i spadki temperatur. Taka aura powoduje rozhartowanie roślin i wówczas nawet „słabszy” mróz jest groźny dla upraw.

>>> Temperatury powodujące wymarznięcia zbóż ozimych