PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Stanford: uprawa konserwująca zwiększa plony kukurydzy i soi

Stanford: uprawa konserwująca zwiększa plony kukurydzy i soi Uprawa konserwująca gleby przyniosła korzystne efekty dla rolników w całym rejonie Corn Belt.

Na Uniwersytecie w Stanford prowadzone były badania, które potwierdziły, że zmniejszenie intensywności uprawy roli wpływa pozytywnie na stan gleby i zwiększa plony kukurydzy oraz soi. Badania były realizowane w tzw. Pasie kukurydzy (Corn Belt), w Środkowo-Zachodnich Stanach Zjednoczonych, charakteryzujących się wysoko rozwiniętym rolnictwem.



Naukowcy ze Stanford podkreślają, że każdego roku rolnictwo przyczynia się do  degradacji ponad 24 milionów akrów żyznej gleby. W związku z tym coraz częściej pojawiają się obawy o problem z zaspokojeniem rosnącego światowego zapotrzebowania na żywność. Z monitoringu upraw w USA, realizowanych z pomocą automatyki i danych satelitarnych wynika, że rolnicy środkowego zachodu, którzy zmniejszyli intensywność upraw gleby, zwiększyli plony kukurydzy i soi, jednocześnie poprawili stan gleby i obniżyli koszty produkcji. Badania zostały opublikowane 6 grudnia w Environmental Research Letters.

Badaniami kierowała Jillian Deines, doktorantka w Stanford's Center on Food Security and the Environment. Zauważyła ona, że  uprawa konserwująca gleby była korzystna dla rolników w całym rejonie Corn Belt. Niektórzy z nich obawiali się zmienić swoje praktyki z obawy o obniżkę plonów, ale jak mówi Deines, "zazwyczaj prowadziło to do zwiększenia plonów". 

W minionym sezonie wegetacyjnym farmerzy z środkowego zachodu USA zebrali około 367 milionów ton kukurydzy i 108 milionów ton soi. W tym rejonie rolnicy przed kukurydzą i soją intensywnie doprawiają glebę przed siewem, co z czasem prowadzi do dużych problemów z jej degradacją. 

 Uprawa konserwująca - promowana przez zespół naukowców ze Stanford - ma szereg zalet, m.in. poprawia stan gleby, ogranicza erozję i spływ powierzchniowy oraz poprawia retencję wody i drenaż. System wiąże się z pozostawianiem na powierzchni gleby resztek pożniwnych po kukurydzy  i ograniczaniu intensywności uprawy lub też jej całkowitej rezygnacji. Praktyka ta jest stosowana na całym świecie na ponad 370 mln akrów, głównie w Ameryce Południowej, Oceanii i Ameryce Północnej. Wielu rolników nie chce jednak wprowadzić uproszczeń w uprawie swoich pól z obawy, że wpłynie to negatywnie na plony i ich zysk. Dotychczasowe badania nad efektami uprawy konserwującej ograniczały się do lokalnych doświadczeń, realizowanych często w stacjach  badawczych, które nie do końca odzwierciedlały wydajność systemu realizowanego na skalę produkcyjną. 

 Zespół ze Stanford wykorzystał automatykę, uczenie maszynowe i dane satelitarne w celu uzupełnienia tej luki w wiedzy. Na podstawie dostępnych danych z lat 205-2016, określono obszary upraw  realizowanych konwencjonalnie i w systemie konserwującym. Zebrano też informacje dot. wielkości zbiorów kukurydzy i soi w tym czasie. W celu ilościowego określenia wpływu uprawy konserwującej na plony, opracowano model komputerowy do porównywania zmian w plonach w oparciu o praktykę uprawy roli. W modelu analizowano m.in. rodzaj gleby i pogodę, aby pomóc określić, które czynniki miały większy wpływ na zbiory.

W badaniach potwierdzono, że plony kukurydzy poprawiły się średnio o 3,3 %, a soi o 0,74 % na polach z uprawą konserwującą. W przypadku kukurydzy stanowi to około 11 milionów dodatkowych ton,  w przypadku soi - 800 000 ton. Dla kukurydzy odpowiada to produkcji krajowej RPA, Indonezji, Rosji czy Nigerii w 2018 roku, dla soi sumą całkowitą pomiędzy Indonezją a Republiką Południowej Afryki.

Średni wpływ na plony kukurydzy z uprawy konserwującej w latach 2008-2017. Kolory czerwone oznaczają wzrost plonów, kolory niebieskie - spadek. (Źródło zdjęcia: Jillian Deines, News Stanford).
Średni wpływ na plony kukurydzy z uprawy konserwującej w latach 2008-2017. Kolory czerwone oznaczają wzrost plonów, kolory niebieskie - spadek. (Źródło zdjęcia: Jillian Deines, News Stanford).

Niektóre obszary odnotowały wzrost do 8,1 procent w przypadku kukurydzy i 5,8 procent w przypadku soi. Na innych polach wystąpiły ujemne plony wynoszące 1,3 procent w przypadku kukurydzy i 4,7 w przypadku soi. Woda w glebie i temperatury sezonowe były najbardziej wpływowymi czynnikami w różnicach plonów, szczególnie w bardziej suchych i cieplejszych regionach. Stwierdzono również, że warunki wilgotne sprzyjają uprawom, z wyjątkiem wczesnego sezonu, w którym podmokłe gleby korzystają z konwencjonalnej uprawy.

Badanie wykazały, że nawet w pierwszym roku wprowadzenia uprawy konserwującej obserwuje się niewielki pozytywny wzrost plonów, przy czym wraz z poprawą stanu gleby zyski są większe. Według raportu  z 2017 r.  prawie 35 procent gruntów rolnych w USA jest obecnie zarządzanych przy ograniczonej uprawie roli.

Źródło: News Stanford.

Czytaj więcej o kukurydzy: 

Nowy sposób na gromadzenie wody w glebie w uprawie kukurydzy.

 

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Mariusz 2019-12-20 18:32:19
    W Polsce też już się coraz więcej sieje w Strip Till zwłaszcza w tych suchych latach
  • Pablo 2019-12-20 14:23:12
    Może to nie jest takie złe ale napewno nie w polskich realiach w USA leje się glifosat konewką na pole i sieje się GMO tak to działa.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.76.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.