PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zakwaszenie gleb - zmora produkcji roślinnej w Polsce

Zakwaszenie gleb - zmora produkcji roślinnej w Polsce
W gestii rolników jest kontrolowanie odczynu gleb i działania zapobiegające zakwaszeniu (fot. JŚ-S).

Autor:

Dodano:

Tagi:

Okres pożniwny to najlepszy moment na wapnowanie pól. Dlaczego poprawa odczynu gleb jest konieczna, by lepiej wykorzystać potencjał plonotwórczy roślin?



  • Stan zakwaszenia gleb w Polsce nie ulega poprawie od kilkudziesięciu lat.
  • Zniżka plonów na skutek zakwaszenia może sięgać kilkudziesięciu procent.
  • Warunki klimatyczno-glebowe Polski sprzyjają systematycznemu zakwaszaniu się gleb.

Odczyn gleb w Polsce daleki od optymalnego

Niestety, pomimo znacznego wzrostu świadomości na temat dobrych praktyk rolniczych wśród producentów rolnych, stan zakwaszenia gleb nie ulega poprawie od kilkudziesięciu lat. Ostatnie raporty na ten temat szacują, iż około połowa gleb użytków rolnych ma odczyn bardzo kwaśny i kwaśny. Nawet największe inwestycje w środki produkcji takie jak nawozy, środki ochrony roślin czy materiał siewny, nie zrekompensują limitującego wpływu zakwaszenia gleby na wielkość plonów roślin uprawnych. Zniżka plonu jęczmienia bądź pszenicy uprawianych na glebie o pH 4,3-4,9 wynosi około 30 proc. w porównaniu do pH optymalnego!

W jaki sposób zakwaszenie wpływa na plon?

 Negatywny wpływ zakwaszenia gleby na produktywność roślin wynika z:

  • pogorszenia efektywności nawożenia mineralnego poprzez zmniejszenie przyswajalności ważnych składników pokarmowych, np. fosforu, molibdenu, magnezu i boru, na skutek ich przejścia w formy trudno przyswajalne;
  • wzmożonych strat składników pokarmowych (głównie wapnia i magnezu) z gleby na skutek wymywania w głąb profilu glebowego;
  • uwalniania glinu do roztworu glebowego - pierwiastek ten jest dla roślin toksyczny i uszkadza korzenie, utrudniając pobieranie składników pokarmowych;
  • ograniczenia rozwoju pożytecznych mikroorganizmów glebowych, m.in. tych odpowiedzialnych za nitryfikację, asymilację azotu z powietrza, mineralizację i humifikację materii organicznej - w efekcie procesy te są znacznie spowolnione;
  • zmniejszenia zawartości materii organicznej w glebie na skutek wymywania kwasów fulwowych w głąb profilu glebowego;
  • wzrostu aktywności metali ciężkich, których nagromadzenie negatywnie wpływa na jakość płodów rolnych;
  • pogorszenia struktury agregatowej gleby.

Do gatunków najsilniej reagujących na nieodpowiednie pH gleby zaliczamy m.in. pszenicę, jęczmień, kukurydzę, rzepak, burak cukrowy, koniczynę czy soję - czyli rośliny na naszych polach najpopularniejsze i często najbardziej dochodowe.

Zakwaszenie gleb to nie tylko wina człowieka

Oczywiście odczyn gleby nie jest zależny jedynie od działalności człowieka. Wśród przyczyn antropogenicznych zakwaszenia gleb wymienia się m.in. kwaśne deszcze czy stosowanie nawozów mineralnych o odczynie kwaśnym i fizjologicznie kwaśnym (np. siarczan amonu, superfosfaty pojedyncze); na pewne procesy decydujące o odczynie gleb nie mamy jednak wpływu. Niestety warunki klimatyczno-glebowe Polski sprzyjają systematycznemu zakwaszaniu się gleb. Warto podkreślić, że około 90 proc. gleb w naszym kraju zostało wytworzonych na kwaśnych skałach naniesionych przez lodowce, ponadto są one mało zasobne w składniki o charakterze zasadowym. Niemniej w gestii rolników leży kontrolowanie odczynu gleb i takie działanie, które zneutralizuje owe niekorzystne procesy.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.254.246
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.