PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Desykacja gryki i prosa jest nielegalna

Desykacja gryki i prosa jest nielegalna
Czy rzeczywiście występuje u nas nielegalna desykacja gryki i prosa? fot. Shutterstock

- Problem nielegalnej desykacji, polegającej na suszeniu części zielonych roślin gryki i prosa za pomocą środków ochrony roślin zawierających w swoim składzie substancję czynną glifosat jest w Polsce wciąż bardzo poważny i niestety powszechny, a jego konsekwencje niepokojące – informuje Stowarzyszenia Producentów Produktów Zbożowych oraz innych firm zajmujących się produkcją i dystrybucją kasz, musli i produktów zbożowych.



Wystosowali oni do resortu rolnictwa list, gdzie podkreślają i przypominają rolnikom o zakazie stosowania desykacji w tych uprawach. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB na prośbę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikował go na swojej stronie, mówiąc w ten sposób „stop” przekroczeniom najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w żywności.

- Krajowi producenci i przetwórcy żywności wskazują na spadek opłacalności produkcji, związany tak z wycofywaniem skażonych partii z obrotu, jak i z utratą zaufania konsumenta. Problem pozostałości środków ochrony roślin jest istotny także w kontekście eksportu. Przypadki stwierdzania przekroczeń najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości środków ochrony roślin w ramach kontroli przeprowadzanych w państwach, do których eksportujemy towary, może spowodować utratę rynków zbytu w tych państwach. Podkreślenia wymaga, że problem występowania glifosatu w żywności związany jest nie tylko z działaniami organizacji społecznych. Informacje przekazywane przez te organizacje niestety znajdują potwierdzenie. Wewnętrzne kontrole wprowadzone przez producentów żywności wskazują, iż duży odsetek partii badanych na etapie skupu zawiera pozostałości tej substancji czynnej i jest odrzucany. W tej sytuacji producenci żywności mogą kierować się ku surowcom importowanym – informuje Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych.

Stowarzyszenie podkreśla w liście, że aktualnie w rejestrze środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu znajdują się 92 preparaty zawierające w swoim składzie glifosat, w tym 48 przeznaczonych do stosowania w zbożach (pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień). Zgodnie z etykietą-instrukcją stosowania żaden z tych preparatów nie jest jednak przeznaczony do desykacji gryki i prosa.

Czy rzeczywiście rolnicy nie stosują się do zaleceń etykiet-instrukcji i wykonują desykacje w uprawie gryki i prosa?

Czy badane są też partie ziarna pod względem pozostałości importowanego do nas ziarna z zagranicy?

O tych sprawach pisaliśmy już wcześniej na portalu farmer.pl i wówczas po aferze związanej z wykryciem pozostałości znanej substancji czynnej, producenci zbóż podkreślali, że nie jest to takie jednoznaczne i możliwe iż nasiona z pozostałościami pochodziły ze wschodu. A winą obarcza się polskiego farmera.

Jedno jest pewne, wszystkim, zarówno rolnikom, jak i przetwórcom, zależy na tym, aby polska żywność była synonimem jakości i bezpieczeństwa.

Co Wy o tym myślicie? Rolnicy z premedytacją desykują grykę i proso?



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (14)

  • Chłop ze wschodu 2021-09-27 21:00:07
    Jeżeli chodzi o szybki sposod na to by gryka szybciej dojrzała to proszę zastosować roztwór saletry z : 50 kg saletry 250 litrów wody na hektar, gryka w ciągu 10 dni dojrzała i nikt się nie przypieprzy.
  • Arkadiusz 2021-06-29 23:10:59
    Wycofanie dikwantu to duży cios,uprawiam trawy nasienne i mam teraz problem
    • leszek 2021-06-29 23:53:28
      @ Arek,.. jak wszystko jest dla mądrych ludzi, ale natychmiast znajdą się kombinatorzy, którzy po trupach pójdą do celu, ciężko mi zrozumieć postępowanie takich rolników, zastanawiam się jak nadal traktować, tych co zboże polewają glifosatem.
    • Vice 2021-07-02 12:08:37
      Zbiór dwuetapowy ?
  • Jerzy 2021-06-29 16:40:20
    A co w temacie glifosat w rzepaku, pryskamy i pijemy olej, kto za tym stoi na calym Świecie.?????
  • Rafał Mładanowicz 2021-06-29 13:21:37
    W gryce ten problem pojawił się przy nie kontrolowanym imporcie gryki ze wschodu, jeżeli nikt nie bada tego co importujemy w zakresie pozostałości to rynek importuje to co najtańsze, w Polsce w zakresie dedykacji gryki używa się coraz mniej, bo nasza wyjeżdża na zachód, a tam każdy kilogram jest badany, jedna unia, niby jeden rynek, a inne realia.
    • Jerzy 2021-06-29 16:41:22
      A co powiemy o rzeoaku???.
  • Bartek 2021-06-29 13:01:21
    Też mi nowość. Znam kilku takich co sieją w hoooj rzepaku i co roku przed zbiorem leci glifo. Niektórzy z nich coraz częściej nawet zboża które na pierwszy rzut oka wygląda bardzo dobrze profilaktycznie stosują litr na hektar. Wiem że wszystko jest dla ludzi ale niektórzy przeginają.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.232.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.