Oczywiście negatywne skutki chemizacji rolnictwa były i są, głównie w rejonach charakteryzujących się, np. dużą koncentracją produkcji zwierzęcej lub stosowaniem zbyt wysokich dawek nawozów mineralnych. Swego czasu związane to było z brakiem odpowiednich zaleceń i uregulowań prawnych wynikającym w dużej mierze także z niedostatków wiedzy. W tej chwili obowiązuje Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, dyrektywa Komisji Europejskiej w wyniku czego wyeliminowano substancje przestarzałe i najbardziej toksyczne dla środowiska, choć wprowadziła niedogodności i ograniczenia dla producentów rolnych oraz dyrektywa 2009/128/WE dotycząca zrównoważonej produkcji rolniczej i integrowanej ochrony roślin.
Prawidłowe nawożenie, wapnowanie zapobiega degradacji gleb, a dobrze odżywione rośliny to więcej resztek roślinnych, które są podstawowym źródłem składników odżywczych dla wszystkich organizmów w glebach. Mikroorganizmy uwalniają z nich składniki mineralne, które są pobierane przez rośliny oraz tworzona jest cenna próchnica. Na poprawę wzrostu zawartości próchnicy w glebie wpływa nawożenie obornikiem, ale także odpowiedni dobór roślin w zmianowaniu i nawożenie mineralne.
Komentarze