PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Komnata na polu

W Polsce dotychczas nie uprawiano pszenicy twardej, czyli durum. Hodowcy ze Smolic w Wielkopolsce starają się, aby to się zmieniło. Pszenica twarda, czyli durum, wykorzystywana jest do produkcji wysokiej jakości makaronu. Dotychczas w Polsce nie była uprawiana.



Rosnący rynek

Pszenica twarda wymaga klimatu suchego i cieplejszego niż pszenica miękka (zwyczajna). Jest wrażliwa na wilgoć, bo wtedy przy nadmiarze opadów łatwo wylega. Plonuje o 34 proc. gorzej od pszenicy miękkiej. Aby uprawa durum była opłacalna, cena skupu musi być o 40 proc. wyższa od ceny pszenicy konsumpcyjnej. Mimo to na rynku zwiększa się zapotrzebowanie na pszenicę twardą. Na przykład Turcy zamieszkujący w Niemczech i Szwecji poszukują durum do produkcji chleba.

W Polsce wiele małych zakładów produkuje makarony z pszenicy miękkiej, ale wtedy jest on gorszej jakości. Tymczasem wysokiej jakości makaron można uzyskać jedynie z pszenicy twardej.

Komnata

Obecnie Hodowla Roślin Smolice ma w badaniach COBORU pięć odmian pszenicy durum: dwie odmiany ozime (Komnata i SMH 62), a także trzy odmiany jare (SMH 87, SMH 97 i SMH 122).

W 2003 r. Komnata została zgłoszona do badań w COBORU i badana jest do dziś. Najważniejszą część badań przekazano na Węgry i HR Smolice w 2006 r. uzyskała wyłączne prawo do odmiany Komnata do 17 lipca 2031 r.

Twórca Komnaty, dr Jarosław Bojarczuk, zastrzega, że Smolice zajmują się hodowlą durum od niedawna, bo zaledwie od 10 lat,więc jest to początek drogi. Tymczasem wyhodowanie jednej odmiany zabiera 15 lat. Dzięki badaniom szklarniowym proces ten można jednak skrócić o połowę.

Komnata to pszenica twarda ozima. Ma geny zimotrwałości niespotykane wcześniej u takiej formy pszenicy i jako pierwsza odmiana durum zimuje w naszym klimacie. Jest wcześniejsza pod względem kłoszenia o mniej więcej 5 dni w stosunku do wzorcowych odmian pszenicy zwyczajnej. To odmiana krótkosłoma, źdźbła mają wysokość 84 cm.

Komnata to odmiana oścista pszenicy. Ości w pełnej dojrzałości technologicznej kłosa są ustawione pod kątem 45 stopni do osi kłosa.

Ziarno zawiera 14 proc. białka, ale często osiąga też 16 proc. Liczba opadania znajduje się na poziomie 320 s, gdy Polska Norma stanowi, że minimum powinno wynosić 300 s.Problem z porastaniem jest jednym z najważniejszych w hodowli tej pszenicy.

Ziarno Komnaty odznacza się bardzo wysoką masą 1000 ziarn, przekraczającą 60 gram. Hektolitr, czyli 100 l, ziarna waży ponad 80 kg. Celność i wyrównanie wynosi ponad 90 proc. Szklistość Komnaty to, co prawda, zaledwie 70 proc., ale w kolejce ze Smolic czekają nowe kandydatki na odmiany. Poza tym w wypadku trzech odmian jarych, które znajdują się w badaniach COBORU, szklistość waha się od 91 do 98 proc. Najważniejsza jest jednak hodowla odmian ozimych pszenicy durum, gdyż jare mają mniejsze znaczenie.

Komnata uprawiana w Smolicach daje z hektara 5–7 ton. Ze względu na suszę, która regularnie dotyka pola w tym rejonie, azot w całości jest podawany w formie oprysków dolistnych w trzech dawkach w okresie wegetacji.

Obecnie Komnatę uprawia się już na testowych plantacjach we wszystkich ważniejszych rolniczo rejonach upraw pszenicy w kraju. W tym roku ma być obsiane 2 tys. ha. Jednocześnie Smolice szukają firm, które chciałyby współfinansować badania nad durum.

Jare odmiany pszenicy twardej są w tym roku przygotowywane do wielkoobszarowych testów polowych. Dwa nowe rody jare durum zawierają 17 proc. białka, a liczba opadania wynosi 276–319 s. Masa 1000 ziarn – 40 g, a szklistość – 90–91 proc.

Przyszłość

Hodowcy ze Smolic intensywnie pracują nad udoskonaleniem odmian durum. Przede wszystkim trzeba zwiększyć zawartość białka w ziarnie (musi zawierać co najmniej 14 proc.). W durum białko i skrobia są ze sobą bardzo silnie związane. Bielmo pszenicy durum jest jednolite. Gdy w ziarnie będzie za mało białka, makaron okaże się kruchy, a gdy za dużo – wystąpią kłopoty z jego tłoczeniem. Gluten z pszenicy twardej powinien być plastyczny i zachowywać nadany mu kształt. Skrobia z durum podczas gotowania zachowuje swój kształt, dlatego makaron nie rozgotowuje się. Trzeba także poprawić szklistość ziarna.

Poza tym konieczne jest zwiększenie odporności odmian na porastanie (liczba opadania ponad 300 s), co jest wyjątkowo ważne, gdy przed żniwami padają deszcze, w przeciwnym razie może dojść do kiełkowania ziarn w kłosie. 

Źródło: Farmer 15/2008



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.3.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.