PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

28-29 października 2020

WWW.NARODOWE-WYZWANIA.FARMER.PL

TERAZ TRANSMITUJEMY

Inauguracja. WPR w nowej odsłonie

O metr niższe mieszańce kukurydzy

O metr niższe mieszańce kukurydzy Tegoroczna edycja Future of Farming Dialogue 2020 odbywa się online. Podzielona została na kilka tematycznych sesji; Fot. A. Kobus

VITALA tak nazywa się nowa technologia uprawy kukurydzy, opracowana w Meksyku przez naukowców z firmy Bayer. O tej innowacji, która jest już dostępna dla meksykańskich rolników, rozmawiano w piątek online podczas pierwszej sesji, która odbyła się  w ramach Future of Farming Dialogue 2020.



 „Jak kukurydza niskiego wzrostu może przyczynić się do zrównoważonego rozwoju żywności ? Tak brzmiał wiodący wątek debaty transmitowanej online. W dyskusji wzięli udział:

·        Manuel Bravo, prezes i dyrektor generalny Bayer w Meksyku

·     Dr Manuel Oyervides Garcia, Iowa State University, konsultant ds. zaawansowanej hodowli roślin i genetyki

·        Dr Kelly Gillespie, Bayer

·        Bernardo De La Vega, meksykański rolnik.

Debatę prowadziła Laura Tamayo Laris dyrektor ds. publicznych, zrównoważonego rozwoju i komunikacji Bayer w Meksyku.

Panel ten wypełniony był najświeższymi informacjami na temat tej innowacji. Pierwsze odmiany kukurydzy są już bowiem uprawiane komercyjnie w Meksyku. Specjaliści ze słuchaczami dzielili się swoimi spostrzeżeniami w tym zakresie. 

Za twórcę tej technologii uważa się zespół naukowców po kierownictwem Manuela Oyervidesa Garcíi. Co ważne, w tworzeniu mieszańców zastosowano tradycyjne techniki hodowlane. Praca ta polegała na wielokierunkowej selekcji roślin, począwszy od korzeni, łodyg, liści czy kolb. Badania trwały trzydzieści lat. Uzyskane w ten sposób linie hodowlane aktualnie wykorzystują zespoły badawczo-rozwojowe opracowując i testując w warunkach polowych nowe odmiany zarówno kukurydzy tradycyjnej, jak i biotechnologicznej.

Zdaniem Manuela Oyervidesa Garcíi kukurydza krótkiego wzrostu, (tak jak jej praprzodki) prosto z Meksyku ponownie zdobędzie cały świat. Zdaniem Manuel Bravo z kolei ta technologia „zrewolucjonizuje sposób produkcji kukurydzy, przyczyniając się do zrównoważonego rozwoju rolnictwa, oferując jednocześnie rolnikom większą kontrolę i wydajność uprawy”.

Czym się charakteryzują nowe mieszańce?

Konwencjonalna kukurydza ma około 2,5 – 3 m wysokości. W regionach zagrożonych huraganami, często kukurydza wylega, co jest przyczyną znacznych strat w plonach. - Nowe hybrydy są nawet o 1 metr niższe od typowych odmian i tworzą bardziej rozbudowany system korzeniowy – tłumaczył Manuel Bravo. Dzięki temu  prawie całkowicie wyeliminowano ryzyko wylegania. Ale to nie jedyne zalety tej technologii. Jak zapewniali rozmówcy system ten pozwala uzyskać wyższe plony z jednostki powierzchni (nawet do 30 proc.)  

Należy jednak zupełnie inaczej podejść do całej agrotechniki. Wszystko jest nadal udoskonalane, są już jednak opracowane pierwsze technologie uprawy. Nowe hybrydy należy wysiewać gęściej zmniejszając rozstawę z 75 cm do 70 cm. Przez to zwiększa się norma wysiewu o około 30-40 proc. Więcej nasion na ha, to większa liczba roślin, a także kolb. Dzięki niższemu wzrostowi rośliny w takim zagęszczeniu nie konkurują zbyt silnie o światło, wodę czy składniki pokarmowe. Wręcz przeciwnie, zdaniem ekspertów rośliny lepiej te zasoby wykorzystują podczas całego cyklu produkcyjnego (mniejsza tworzona biomasa to mniejsza transpiracja i  większe doświetlenie roślin). Wyszacowano, także że przy takiej uprawie wilgoć w glebie utrzymuje się do 10 dni dłużej niż w przypadku konwencjonalnej kukurydzy. To oznacza, że nowe hybrydy mogą stać się odpowiedzią na cykliczne susze.

Co więcej, jak mówił Manuel Bravo, uprawa takich odmian pozwala na stosowanie szerszego wachlarzu sprzętu uprawowego oraz wdrożenie większej liczby technologii ochrony (np. powszechne wykorzystywanie opryskiwaczy o dużym prześwicie). To przyczynia się chociażby do bardziej precyzyjnego stosowania środków ochrony roślin.

W tym roku można było obserwować pierwsze mieszańce kukurydzy niskiego wzrostu w praktyce, zebrano także nasiona.  O swoich doświadczeniach w tym zakresie opowiadał Bernardo De La Vega, meksykański rolnik z regionu Sinaloa.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Marek 2020-09-29 17:06:02
    Ależ wy zacofani. Jakim glifostem?! Jakie GMO?! Napisane jak byk, że to hybryda czyli to co już siejesz. Ale nie tylko staygreen czy semi dent ale także bardzo niskie rośliny. Nic innego. Ja bym chciał, żeby to jak najszybciej do nas dotarło, mniejsza roślina to mniejsza masa wegetatywna, czyli mniej potrzeb pokarmowych na każdą tone ziarna, którą produkuje. Nie wiem co w tym złego.
  • rysiek 2020-09-28 17:46:46
    kolejne gmo
  • Maxx 2020-09-28 15:49:43
    To fantastyczne teraz będę mógł pryskać kukurydzę przed zbiorem glifosatem niech żyje Bayer

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.1.126
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.