Rzeczywista produkcja roczna jęczmienia browarnego w Polsce to 450 tys.t, podczas gdy zapotrzebowanie wynosi 550 tys.t. Decydując się na uprawę jęczmienia browarnego przede wszystkim trzeba sprawdzić, które z odmian są na listach słodowni skupujących ziarno.

Najbardziej znaczącymi słodowniami na rynku polskim są: Viking Malt, Soufflet, Globalmalt i Malteurop. Każda preferuje i skupuje tylko wybrane odmiany (przeważnie 4-5 odmian), które posiadają cechy najbardziej pożądane w przyjętej technologii produkcji słodu oraz warzenia piwa i właśnie po nie należy sięgać.

Ziarno odmian przyjmowanych przez słodownie:

Słodownia Malteurop:
jęczmień jary - Concerto, Propino, RGT Planet, Overture, Sebastian
jęczmień ozimy – Calypso, Hickory, Winntmalt

Słodownia Globalmalt:
jęczmień jary- Concerto, Grace, Michelle, RGT Planet, KWS Iryna
jęczmień ozimy – KWS Joy, Calypso

Słodownia Soufflet:
jęczmień jary- Kangoo, Xanadu, Sunshine, KWS Iryna

Słodownia Viking Malt:
jęczmień jary – Cheers (skup w tym roku), Charles, Explorer. Jeśli brakuje surowca słodownia skupuje także odmiany: Propino, RGT Planet, KWS Iryna.
jęczmień ozimy – Malwinta

Dołącz do dyskusji na forum.farmer.pl  Rozmawiaj w tematach:

jęczmień jary

jęczmień ozimy