PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Poziom agrotechniki a plonowanie pszenżyta

Poziom agrotechniki a plonowanie pszenżyta Analizowany gatunek, czyli pszenżyto ozime, jest stosunkowo młody na naszych polach, bo uprawiany na szeroką skalę dopiero od połowy lat 80. ubiegłego stulecia

Naukowcy zbadali związek poziomu agrotechniki z nasileniem występowania chorób w uprawie pszenżyta ozimego. Prace zrealizowano w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego.



Z rynku Unii Europejskiej sukcesywnie wycofywane są substancje czynne. Tym samym zmniejsza się pula środków, które służą do ochrony przed agrofagami. Jednocześnie bez wątpienia mamy do czynienia ze zmianami klimatu, które zaburzają dotychczasowy porządek. Przykładem mogą być np. infekcje zimowe upraw ozimych. Rozwiązaniem na te bolączki może i musi być hodowla roślin odpornych lub tolerancyjnych na choroby czy szkodniki. To jest kierunek, który w najbliższych latach zanotuje ogromne wzrosty. Dlatego zasadne jest prowadzenie badań w tej sprawie.

Analizowany gatunek, czyli pszenżyto ozime, jest stosunkowo młody na naszych polach, bo uprawiany na szeroką skalę dopiero od połowy lat 80. ubiegłego stulecia. Nie jest też tak licznie porażany, jak np. pszenica. Poza tym wiele odmian wykazuje wysoką odporność na porażenie przez wiele chorób występujących na liściach i podstawie źdźbła.

Bliżej rolnika

Ważne dla praktyki są wyniki badań realizowanych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO). Na ich podstawie tworzone są Listy Odmian Zalecanych (LOZ). Tworzone są one z myślą o rolnikach, tak aby pomóc im w dokonaniu wyboru odmian najbardziej dostosowanych do lokalnych warunków. Przydatne są zwłaszcza te z tzw. standardowego poziomu agrotechniki, ponieważ niestosowanie fungicydów i regulatorów wzrostu może przybliżyć genetyczną odporność odmian na choroby i wyleganie, co w konsekwencji prowadzi do oszczędności, a wynik ekonomiczny zawsze dla producenta rolnego jest najważniejszy. Poza tym mniejsze zużycie substancji czynnych pozytywnie wpływa na środowisko naturalne i idzie w parze z zasadami integrowanej ochrony roślin, które obowiązują w Unii Europejskiej od 2014 r.

Przypominamy, że badania PDO prowadzi się na dwóch zróżnicowanych poziomach agrotechnicznych, standardowym – a1 i intensywnym – a2 (gdzie nawożenie azotowe jest większe o 4 kg N/ha, stosuje się dwukrotnie fungicydy w połączeniu z nawozami nalistnymi oraz zabieg regulatorem wzrostu). Czy agrotechnika ma rzeczywiście wpływ na występowanie chorób?

Badania wyznaczają kierunki zmian

„Wpływ poziomu agrotechniki na choroby pszenżyta ozimego badane w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego” to tytuł publikacji z Progress in Plant Protection. Jej autorami są prof. Anna Tratwal z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu, dr Jan Bocianowski i mgr Adrian Cyplik z Uniwersytetu Przyrodniczego również w Poznaniu. Doświadczenie było wykonane na terenie Polowej Stacji Doświadczalnej IOR – PIB w Winnej Górze i trwało 3 lata. W latach 2017 i 2018 przebadano 20 odmian pszenżyta, a w 2019 r. – 22. Obserwowano porażenie przez takie choroby, jak: mączniak prawdziwy, rdza brunatna, septorioza liści, septorioza plew, rynchosporioza, fuzarioza kłosów, a także choroby podstawy źdźbła.

Na wyniki badań wpływ może mieć przebieg warunków pogodowych podczas ich prowadzenia, a te w okresie wiosennym (wpływ na tempo rozwoju patogenów) były zbliżone do siebie. Były umiarkowanie sprzyjające rozwojowi chorób i nie odnotowano silnego porażenia większości badanych odmian. Tylko w 2019 r. kwiecień odznaczał się bardzo małą ilością opadów, a maj dużą.

Doświadczenia od kuchni

Autorzy, porównując stopień porażenia przez siedem wyżej wymienionych chorób na dwóch poziomach agrotechniki, uznali, że nie ma istotnych statystycznie różnic w stopniu porażenia odmian i to w żadnym z trzech lat prowadzenia doświadczeń. Okazuje się, że jedynie dla odmiany Meloman w 2018 r. obserwowano istotne różnice w porażeniu septoriozą liści między zastosowanymi poziomami. Niższe średnie porażenie tą chorobą zaobserwowano przy zastosowaniu intensywnej agrotechniki (8,5 pkt), w stosunku do standardowej (6,5 pkt). Ponadto stwierdzono, że porażenie septoriozą liści i rdzą brunatną były statystycznie istotne i skorelowane ze sobą we wszystkich trzech latach badań. Jednocześnie wysoki poziom agrotechniki nie gwarantował niższego porażenia przez te choroby, czyli mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, rynchosporiozę, septoriozę liści, septoriozę plew, fuzariozę kłosów i choroby podstawy źdźbła.

Poza tym zaobserwowano też związki pomiędzy występowaniem poszczególnych chorób w danych latach. W roku 2017 i 2018 istotną zależność zaobserwowano pomiędzy: rdzą brunatną a mączniakiem prawdziwym, septoriozą liści a mączniakiem prawdziwym, rynchosporiozą a rdzą brunatną, chorobami podstawy źdźbła a mączniakiem prawdziwym, a także fuzariozą kłosów a rynchosporiozą. Z kolei w latach 2017 i 2019 istotną korelację zaobserwowano w wypadku porażenia takich chorób, jak: rynchosporiozy i mączniaka prawdziwego, choroby podstawy źdźbła i rynchosporiozy oraz septoriozy plew i rynchosporiozy. W pojedynczych latach prowadzenia doświadczeń zależności znaleziono między takimi chorobami, jak: 2017 – septorioza liści z rynchosporiozą oraz septorioza liści z fuzariozą kłosów, 2018 – septorioza plew z mączniakiem prawdziwym, septorioza plew z septoriozą liści, a także septorioza plew z chorobą podstawy źdźbła, 2019 – rdza brunatna z septoriozą liści.

W opinii autorów uzyskane wyniki pokazują możliwość zmniejszenia liczby zabiegów chemicznych poprzez wykorzystanie odmian odpornych. To pokazuje kierunek rozwoju hodowli roślin, bo przewiduje się, że w najbliższych latach odnotowany zostanie znaczny wzrost znaczenia takich odmian dla praktyki rolniczej.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Kaszub 2020-05-16 08:55:50
    Na poziomie agrotechnicznym a2 nawożenie azotowe jest większe o 40 kgN/ha a nie jak podano 4. Warto starannie przeczytać co się napisało.
    • Kutnowiak 2020-05-16 12:04:25
      Masz rację! Niestety bardzo prawdopodobne, że Twój komentarz zniknie.
    • Chlopek 2020-05-16 22:59:20
      Wiesz co Ci powiem? Jestes na tyle malo inteligentny ze jako jedyny o tym napisales. Szkoda ze na tysiace ludzi czytajacych ten artykul zdarzaja sie takie glaby co chca zablysnac ale nie wiedza czym
      • X 2020-05-16 23:39:40
        Słabo, gdy poucza ktoś bez podstawowej wiedzy. Wstawienie paru przecinków cię przerasta, więc zamilcz.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.