PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rdza żółta lubi chłodną wiosnę – jest już widoczna na plantacjach zbóż

Rdza żółta lubi chłodną wiosnę – jest już widoczna na plantacjach zbóż
Objawy rdzy żółtej; Fot. A. Kobus

Autor:

Dodano:

Tagi:

Wiosna jest chłodna i dość wilgotna dlatego należy się spodziewać silnej presji rdzy żółtej w zbożach. Infekcja może szybko postępować. Zalecamy zatem lustracje plantacji pod kątem występowania i rozwoju sprawcy tej choroby.



  • Notuje się już pierwsze wizualne objawy rdzy żółtej zbóż i traw (Puccinia striiformis).
  • Na podstawie dotychczasowych warunków pogodowych można spodziewać się, że patogen ten w bieżącym sezonie osiągnie ważne znaczenie gospodarcze.

O występowaniu rdzy żółtej mówią chociażby dzisiejsze komunikaty fitosanitarne opublikowane przez IOR-PIB w Poznaniu. W miejscowości Winnej Góry (Wielkopolska), na plantacji pszenżyta jest już widoczna rdza żółta. Porażenie szacowane jest na 10%. Rdza żółta występuje już lokalnie także w pszenicy, o czym informują producenci zbóż. 

Dlaczego należy się spodziewać infekcji rdzą żółtą?

Warunki dla rozwoju rdzy żółtej są idealne. Grzyb do rozwoju wymaga wysokiej wilgotności i niskiej temperatury w okresie kwietnia oraz maja. Za optymalny zakres temperatury uznaje się od 8 do 13 st.C. Dużo także zależy od warunków jesienno-zimowych. Jeśli okresy te są łagodne, ryzyko rośnie.
W ostatnich latach obserwuje się pojawienie nowych ras grzyba rdzy żółtej takich jak: Warrior, Kranich, Triticale agressive. Cechuje je wysoka wirulencja i mają one zdolność porażania roślin żywicielskich także w wyższych temperaturach przy minimalnym udziale wody.

Rdza żółta uważana jest za jedną z najgroźniejszych chorób grzybowych zbóż. W skali epidemiologicznej wystąpiła w naszym kraju w 2014 roku. Choroba występowała w łanie najczęściej placowo. Lokalnie dochodziło do porażenia 70%, a nawet 100%. roślin. Wówczas powodowała straty w plonie sięgające nawet 50–70%. Co istotne, zaatakowała również odmiany zbóż, które uznane były wcześniej za odporne na chorobę.

Rdza żółta czy brunatna?

Z pozoru coraz trudniej odróżnić patogeny od siebie zwłaszcza w początkowych fazach rozwojowych choroby. Główną cechą rozpoznawczą to kolor uredini czyli „poduszeczek” sprawcy choroby. Rdza żółta, jak sama nazwa wskazuje najczęściej tworzy żółte, ale często też i pomarańczowe skupiska zarodników. Rdza brunatna ma je ciemniejsze. Rdza żółta częściej ma te uredinia ułożone pasowo, rdza brunatna zazwyczaj przypadkowo. 

Rdza żółta – zwalczanie

Najczęściej rozwój choroby ogranicza się w zabiegu fungicydowym w terminie T-2 i kontynuuje w terminie T-3. Próg szkodliwości dla pszenicy to w fazie strzelania w źdźbło - 10 proc. porażonej powierzchni liścia podflagowego, natomiast w fazie kłoszenia - gdy pojawią się pierwsze objawy na liściu flagowym.

W walce z rdzą żółtą najczęściej wykorzystuje się substancje czynne z grupy chemicznej triazoli. Dobrze je łączyć ze strobilurynami oraz substancjami z grupy chemicznej SDHI. 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • X 2021-05-27 18:43:35
    Komentarze znikają bo pewnie autorka ma kompleksy

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.253.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.