PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rozszyfrować liczbę FAO odmian kukurydzy

Rozszyfrować liczbę FAO odmian kukurydzy
Liczba FAO jest wskaźnikiem wczesności odmian kukurydzy

W tych trzech literach i towarzyszących im tajemniczych cyfrach kryje się wiele informacji dotyczących danej odmian kukurydzy. Jak właściwie je odczytać, a następnie wykorzystać?



Gdy po II wojnie światowej uprawa kukurydzy w Europie nabierała rozpędu, okazało się, że w przypadku tego gatunku wczesność i długość okresu wegetacji ma niebagatelne znaczenie w kontekście wielkości i parametrów plonu, a określenia „odmiana wczesna” i „odmiana późna” były pojęciami zbyt względnymi. W odpowiedzi na potrzebę jednolitej, obiektywnej klasyfikacji odmian Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zaproponowała w latach 50. miarę wczesności odmian kukurydzy znaną jako liczba FAO.

Trzy cyfry, wiele informacji

Liczba FAO jest wskaźnikiem wczesności odmian kukurydzy. Według tej skali odmiany klasyfikowane są ze względu na długość okresu wegetacji od siewu do pełnej dojrzałości w dziewięć grup określanych trzema cyframi od 100 do 900. W praktyce we Wspólnotowym Katalogu Odmian Roślin Rolniczych (CCA) najpóźniejsze obecnie odmiany zaliczane są do klasy FAO 700 i nawet w krajach sprzyjających uprawie ciepłolubnej kukurydzy odmiany o FAO 800-900 nie znalazły zastosowania. Pierwsza z cyfr informuje o podstawowej klasie wczesności, druga – o grupie wczesności w ramach podstawowej klasy, a ostatnia o barwie ziarniaka (zero oraz cyfry parzyste oznaczają zabarwienie żółte, a cyfry nieparzyste – biały ziarniak). Im odmiana jest późniejsza, czyli im dłuższy jest jej okres wegetacji, tym wyższa wartość liczby FAO. Szacuje się, że każda klasa wczesności odpowiada ok. 10 dniom różnicy w długości okresu wegetacyjnego. Mimo tak szerokiego wachlarza wczesności odmian kukurydzy w Europie producenci kukurydzy w Polsce powinni skupiać się na doborze odmian o liczbie FAO nie wyższej niż 300-320. Stosowany w naszym kraju bardziej szczegółowy podział klasyfikuje odmiany w pięciu grupach:

  • bardzo wczesne: FAO < 200
  • wczesne: FAO 200-220
  • średnio wczesne: FAO 230-240
  • średnio późne: FAO 250-290
  • późne: FAO ≥ 300

Odmiany wczesne charakteryzują się niższym potencjałem plonowania, dają jednak większą pewność osiągnięcia dojrzałości w odpowiednim terminie i stosunkowo szybkiego zbioru ziarna o optymalnej wilgotności bądź zbioru kiszonki o pożądanej zawartości suchej masy. O odmianach wczesnych mówi się, że nadają się „albo do wczesnego zbioru, albo późnego siewu”. Od odmian późniejszych można spodziewać się wyższych plonów, ich uprawa jest jednak bardziej wymagająca pod względem warunków termicznych i niesie ze sobą czynniki ryzyka związane z późnym zejściem z pola.

Wybór odmiany z mapą w dłoni

Wybierając odmianę kukurydzy z uwzględnieniem jej grupy wczesności, należy kierować się rejonizacją. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne (warunki termiczne, ilość i rozkład opadów) w różnych rejonach Polski, w naszym kraju wyróżniono trzy podstawowe rejony uprawy kukurydzy. Rejon I, w którym panują najkorzystniejsze warunki do uprawy kukurydzy, obejmuje obszar Polski Południowo-Wschodniej i Południowo-Zachodniej – Kotlinę Sandomierską, południową część Wyżyny Lubelskiej, Niziny Śląskiej i Pogórza Sudeckiego, środkową i zachodnią część Niziny Wielkopolskiej. Na tym terenie do uprawy na ziarno i CCM można wybierać odmiany o FAO do 280, a na kiszonkę – do FAO 300. W rejonie II, obejmującym zasięgiem środek kraju, odmiany do uprawy na ziarno i CCM nie powinny być późniejsze niż FAO 240, a kiszonkowe – FAO 280. Uprawa kukurydzy na ziarno w rejonie III, czyli północnym i podgórskim, wiąże się z ryzykiem nieuzyskania pełnej dojrzałości przed końcem sezonu wegetacyjnego. Decydując się jednak na uprawę kukurydzy na ziarno bądź CCM na tym obszarze, najlepiej wybierać odmiany o FAO do 200. Pewniejsza w rejonie III jest uprawa kukurydzy na kiszonkę, wówczas dopuszczalne są odmiany o FAO do 240. Niekiedy rejon północny i podgórski są traktowane jako dwa osobne rejony (rys.), wówczas za rejon III uznaje się wyłącznie północ kraju (kukurydza na ziarno – FAO do 230, na kiszonkę – FAO do 250), a tereny podgórskie stanowią rejon IV (kukurydza na ziarno – FAO do 200, na kiszonkę – FAO do 220).

Liczba FAO jest związana z pojęciem sumy temperatur efektywnych, której wartość różni się w zależności od wczesności i typu użytkowego odmiany kukurydzy. Dla przykładu, odmiana ziarnowa o FAO 210, by osiągnąć dojrzałość do zbioru, wymaga sumy temperatur efektywnych wynoszącej 1370°C. W przypadku odmiany o FAO 270 jest to już 1450°C. Z uwagi na to, by uzyskać pełnowartościowy plon bardzo istotny jest taki dobór odmian, który zapewni roślinom optymalne warunki termiczne i odpowiednią długość okresu wegetacji w danym rejonie. Uprawiając odmianę zbyt wczesną, tracimy część plonu, który potencjalnie mogłaby zapewnić odmiana późniejsza. Z kolei wybór zbyt późnej odmiany grozi zbiorem ziarna o nadmiernej wilgotności, co generuje wysokie koszty suszenia.

Liczba FAO nie zawsze miarodajna?

Teoretycy rolnictwa coraz częściej wysuwają twierdzenia, że wprowadzona przez FAO skala traci na aktualności i uniwersalności. Określenie wczesności odmiany poprzez liczbę FAO polega na porównaniu wilgotności ziarna przy zbiorze ocenianej odmiany z odmianami przyjętymi jako wzorce wczesności. W zależności od sezonu wegetacyjnego reakcje odmian zarówno wzorcowych, jak i ocenianych mogą się różnić, zwłaszcza w przypadku odmian z pogranicza grup wczesności. Co więcej, wzorce nie zawsze są jednakowe w całej Europie, dlatego bywa, iż liczba FAO tej samej odmiany może być różna na listach Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych i CCA. Klasyfikacja FAO spotyka się z zarzutem, że określanie wczesności jedynie na podstawie wilgotności ziarna podczas zbioru jest zbyt zawodne, a wyznaczone w ten sposób wzorce – przestarzałe, zwłaszcza że w ostatnich latach obserwuje się tendencję do zbioru coraz suchszego ziarna. W efekcie w niektórych europejskich krajach, np. w Niemczech i na Węgrzech, do klasyfikacji odmian wykorzystywane są dodatkowe parametry, jak np. liczba dni od pełni wschodów do pełni kwitnienia.         



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Tomek 2021-11-22 13:42:28
    A dopłaty dla rolników z marszałkowskiej czyli mieszczuchów mających grunty wzrosną. Rolnik ma wzrost cen nawozów i produkcji ogółem o ponad 100%. Znieście całkowicie dopłaty bezpośrednie do hektara, a ceny gruntów potanieją dla prawdziwych rolników !!! Ewentualnie forma dopłat do produkcji lub inny model ale nie do hektara aby nie było tak łatwo oszukiwać. Dopłaty bierze mieszczuch, uprawia i koszty ma rolnik. Czy o to chodzi ARIMR ? i Ministerstwu rolnictwa ?
  • dajBoże 2021-11-22 10:29:16
    w pionijerze to je miszczostwo, nie dosc ze rozszyfrować FAO to jeszcze przeliczyc plon z 15 na 14% he he to so dopiero miGLANCE !
  • kolega 2021-11-21 19:07:26
    borysiuk..kowr nowograd kukurydza układ otwarty...vel...m, k

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.23.219.12
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.