Dlaczego jest on tak ważny? Zboża muszą przygotować się do zimy. Muszą rozwinąć po pierwsze dobry system korzeniowy, po drugie prawidłowo się rozkrzewić i po trzecie nagromadzić odpowiednią ilość cukrów warunkujących dobrą mrozoodporność.
Jęczmień ozimy ma najkrótszy okres wegetacji ze wszystkich zbóż, dlatego wymaga wcześniejszego siewu. Optymalny czas trwa w Polsce zachodniej od 10 do 20 września, a w rejonie południowo-zachodnim do 25 września. Jęczmień hybrydowy w siewie normalnym wykonuje się od 16 do 25 września.
Pszenicę ozimą powinno się wysiewać w północno-wschodniej Polsce od 15 do 25 września, w rejonie centralnym i południowo-wschodnim od 20 do 30 września, w rejonie północno-zachodnim od 20 września do 5 października, a na Dolnym Śląsku od 25 września do 10 października.
Najwyższe plony pszenżyta można uzyskać przy siewie tego gatunku w drugiej i trzeciej dekadzie września. W zachodniej części kraju okres optymalnych siewów obejmuje również pierwszą dekadę października.
W zależności od regionu termin siewu żyta przypada pomiędzy 15 a 30 września, a w Polsce zachodniej mogą być one opóźnione o kilka dni. Najlepszym terminem siewu żyta hybrydowego jest okres w Polsce południowo zachodniej od 20 do 30 września . Z kolei na terenach przedgórskich termin ten przypada na 15-25 września.
Komentarze