PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Stanowisko PSOR w sprawie pozostałości substancji czynnej w kaszy gryczanej

Stanowisko PSOR w sprawie pozostałości substancji czynnej w kaszy gryczanej
fot. Shutterstock

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało właśnie swoje stanowisko odnośnie raportu „Prześwietlamy: kasze gryczane” opracowanego przez Food Rentgen oraz Fundację Konsumentów. Poniżej zamieszczamy jego treść.



Według wspomnianego raportu w 4 z 10 przebadanych losowo wybranych kaszach gryczanych wykryto przekroczenia norm najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości glifosatu. Warto wiedzieć co to oznacza w praktyce. Po pierwsze, każde przekroczenie pozostałości pestycydów w żywności oznacza, że środek ochrony roślin został zastosowany w sposób nieprawidłowy, lub zastosowano nieodpowiednią dawkę lub nie zastosowano się do okresu karencji (okres jaki musi upłynąć od oprysku do zbioru). Po drugie, przekroczenie NDP nie jest jednoznaczne z niebezpieczeństwem dla zdrowia konsumentów.

Nie wiemy jaki był cel autorów, jednak w przypadku krajowej kontroli żywności każdy przypadek przekroczeń poddaje się ocenie ryzyka i weryfikuje zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W Polsce za cały proces odpowiedzialna jest Państwowa Inspekcja Sanitarna, która kontroluje dostępne na rynku produkty spożywcze i publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności. Ocenę ryzyka w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASSF) prowadzą eksperci z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Jeśli analiza wykazuje ryzyko dla konsumentów, produkty są wycofywane z rynku.

Ustalając najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w poszczególnych produktach spożywczych, określane jako NDP, pod uwagę brane są przede wszystkim: toksyczność substancji, realne poziomy pozostałości wykrywane w plonach przy prawidłowo wykonywanych opryskach oraz zwyczaje żywieniowe konsumentów. Uwzględnia się „scenariusz najgorszego przypadku”, czyli bardzo wysokie, ale realistyczne spożycie danego produktu. W praktyce NDP są co najmniej sto razy mniejsze niż dawka bezpieczna dla człowieka. W uproszczeniu są to normy handlowe, których przekroczenie sprawia, że produkt jest nielegalny.

Uważamy, że ważna jest edukacja konsumentów szczególnie w temacie tego jak produkuje i kontroluje się żywność. Jednak ze względu na wysoką wrażliwość społeczną każdej publikacji w tym temacie wymagane jest by metodologia, jakość oraz szeroko publikowane wnioski cechowała rzetelność. Odnosimy wrażenie, że zabrakło jej w analizowanej publikacji, a główny akcent położony został na wywołanie strachu wśród konsumentów i podważenie zaufania do całego systemu kontroli żywności.

Zastosowana metodologia budzi szereg wątpliwości. Poza tym nie przeanalizowano wyników pod kątem zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Najgorszy wymieniony w raporcie wynik, czyli siedmiokrotne przekroczenie NDP glifosatu w kaszy oznacza, że aby przekroczyć dawkę bezpieczną dla człowieka, musielibyśmy zjeść każdego dnia do końca życia ponad 47 kg tej kaszy gryczanej. Nieuzasadnione jest również stawianie tezy, według której 40 proc. kasz dostępnych na rynku jest skażonych w momencie, gdy analizie poddano 10 przypadkowo wybranych produktów. Tego rodzaju rankingi to nic innego jak tworzenie czarnych i białych list produktów żywnościowych, które nie mają żadnego merytorycznego uzasadnienia.

Autorzy idą o krok dalej, podważają też system rejestracji środków ochrony roślin, strasząc rzekomym zagrożeniem ze strony glifosatu. Niezależnie od niepokoi społecznych czy dyskusji politycznych naukowcy są zgodni co do bezpieczeństwa glifosatu co potwierdza ponad 3300 różnego rodzaju badań, przeprowadzonych na całym świecie. Należy podkreślić, że każdy środek ochrony roślin dopuszczony do stosowania w Unii Europejskiej został bardzo szczegółowo przebadany i zanim trafił do rąk rolnika udowodniono jego bezpieczeństwo dla użytkownika, środowiska i żywności. Co więcej, nadzór obejmuje nie tylko rejestrację i obrót środkami ochrony roślin oraz bezpieczeństwo żywności dostępnej na rynku, ale też właściwe (zgodnie z etykietą, zgodnie z prawem, z dobrą praktyką rolniczą) stosowanie środków przez rolników. Wszelkie nieprawidłowości w tym aspekcie powinny być eliminowane.

Źródło: PSOR



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (11)

  • aska 2019-11-22 18:22:51
    Jak to służby opłacane z naszych podatków dbają o bezpieczeństwo żywności obnażył raport NIK-u. Poszukajcie koniecznie w necie. Odechce się Wam kupować jedzenia w marketach. Średnio dziennie zjadamy 85 substancji chemicznych i to niekoniecznie wyszczególnionych na etykietach.
    • Ekolog 2019-11-22 18:56:58
      Zgadzam się w 100 % .Wchodząc do sklepu to nie można nic kupić. Nawet wody nie kupię , ponieważ większość jest w plastiku. Produkty z napisem bez substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku również są niebezpieczne, ponieważ zastosowana (chemia), która nie przekracza norm ilościowych w danym produkcie nie musi być podawana na etykiecie.!!!!!!!!
  • misi 2019-11-22 16:04:42
    Kochani ta kaszka gryczana to doobra kaszka, wyprodukowana w polskim młynie z gryczki przywiezionej z ukrainy.
    • And 2019-11-22 16:32:18
      Nasi też pryskają.
    • Ping pong 2019-11-22 17:42:29
      Gryka trochę może i z Ukrainy, ale większość gryki wchodzi do Europy z Chin. Dlatego cena przez 2 ostatnie lata około 900 pln. Chińska sprzedawana jest jako ekologiczna.
      • Ekolog 2019-11-22 18:51:18
        Masz może linka do tej informacji. Chętnie poczytam o ekologicznej gryce z chin i jej importowanej ilości, ponieważ jestem jej producentem. pozdr
  • eradycator 2019-11-22 14:16:47
    wiadomo że randap jest dla gojów zalecany
  • Ekolog 2019-11-22 14:16:15
    Polacy nic się nie stało, nic się nie stało! itd. "Zła fundacja nieznająca się w temacie!" Dzięki tej publikacji dowiedzieliśmy się chociaż w jakich to firmach były przekroczenie glifosatu. Wnioski wyciągniemy sami jako konsumenci, ale pamiętam aferę używanie soli drogowej do żywności, którą zamieciono pod dywan. Nigdy nie ogłosili jakie to firmy tą sól stosowały , bo by zagroziło to ich stabilności oraz pogorszyło wizerunek. Tylko u nas takie rzeczy!
    • And 2019-11-22 14:54:10
      Jeszcze jakiś profesur zapewniał że nawet więcej mikroelementów ma sól drogowa,bo dziki lubią ją zlizywać,a dzikie zwierze wie co dobre.
  • And 2019-11-22 13:43:49
    W Polin strach cokolwiek jeść
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.173.35.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.