PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tam gdzie jest śnieg - oziminy są w uśpieniu

Tam gdzie jest śnieg - oziminy są w uśpieniu

Autor:

Dodano:

Tagi:

Sprawdziły się prognozy bardzo niskich temperatur powietrza w miniony weekend. Czym to skutkuje dla upraw ozimych?



To był niestety kolejny moment, który mógł mocno osłabić oziminy zwłaszcza w tych regionach, gdzie pokrywa śniegowa nie jest gruba lub jest podatna na zwiewanie przez dość silne wiatry.

- Regiony pokryte śniegiem są „zabezpieczone" przed działaniem mroźnego wiatru. Te niskie temperatury zdecydowanie „wyhamują" wegetację jeśli gdziekolwiek ona ruszyła. Rośliny pozostaną w zimowym uśpieniu - mówi portalowi farmer.pl Piotr Hulanicki z firmy Kazgod.

Jego zdaniem, choć przebieg pogody nie jest taki, jaki oczekiwaliby rolnicy, to należy mieć nadzieję, że okres zimy sprowokował rośliny do maksymalnego stanu mrozoodporności.

- Okrywa śnieżna podnosi mrozoodporność roślin. O ich wymarzaniu decyduje przemrożenie węzła krzewienia. Pokrywa śniegowa nawet 7-12 cm powoduje wzrost „genetycznej" odporności na mróz nawet o 5 stopni. Należy również pamiętać, że rośliny zasiane w terminach agrotechnicznych, dzięki przychylnej pogodzie w okresie jesiennym, mają mocne węzły krzewienia. Ich kondycja nie powinna zostać zachwiana - dodaje Hulanicki.

- Oczywistym jest, że jeśli mamy do czynienia z rejonem, gdzie nie ma pokrywy śniegowej, a temperatura ma tam obniżyć się do poziomu nawet minus 7 -10 stopni i będzie wiał wiatr - to stan ozimin może ulec znacznemu pogorszeniu. Już teraz można zauważyć, że blaszki liściowe mają brązowy kolor. Są to jednak symptomy mrozu, ale nie „śmierci" rośliny - podkreśla Piotr Hulanicki.

W jego opinii nie należy się też obawiać wyprzenia roślin pod śniegiem.

- Wegetacja nie ruszyła na tyle mocno, a obecne mrozy ją nadal wyhamowują, aby sprzyjało to temu zjawisku. Miejmy nadzieję, że obecne pogodowe zwroty będą już ostatnimi, a od świąt spotka nas już wyraźne ocieplenie - dodał.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • tytus 2013-03-28 17:03:48
    test przezimowania z tego roku

    http://www.swseed.pl/service/aktualnosci/aktualnosci/?tx_ttnews[tt_news]=31&cHash=382a7dfe40e483f060373c37d177bc17

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.253.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.