W Unii Europejskiej uprawa sorgo na ziarno stale rośnie. Niemiecki Komitet Kukurydzy (DMK), powołując się na Europejskie Stowarzyszenie Sorgo „sorgo ID”, areał do stwierdził, że areał uprawy w 2018 roku w stosunku do 2017 r. roku wzrósł o 9 tys. ha, czyli o 6 proc do 146 tys. ha.
Ostatnio największymi producentami sorgo są rolnicy we Francji, na Węgrzech i w Rumunii. Francuzi, z około 60 tys. ha, wyraźnie przewodzili. We Włoszech sorgo rosło na około 40 tys. hektarów, na 15 tys. hektarów w Rumunii i 10 tys. hektarów na Węgrzech.
Według danych DMK, wielkość zbiorów sorgo wzrosła o 14 proc. do 829 tys. ton. Rolnicy uzyskiwali od 5 ton do 7 ton sorgo z hektara uprawy. Jednakże, co roku UE sprowadza średnio 160 tys. ton prosa, pozostawiając tym dużo miejsca na samowystarczalności w uprawie sorgo.
Jeśli chodzi o stosowanie tego rodzaju zbóż, to nadal jest priorytetem w Europie jest wykorzystanie ich na pasze dla zwierząt. Za większym wykorzystaniem w diecie człowieka przemawia glutenu, dobra strawność i zawartość witamin.
W Afryce sorgo jest najważniejszym rodzajem zbóż z jednej strony przetwarzanym na mąkę, ale z drugiej strony wykorzystywanym jest również, jako pasza dla zwierząt.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)