Kupując kwalifikowany materiał siewny, znamy wszystkie najważniejsze jego parametry jakościowe. Informacje dotyczące jego jakości (zdolność kiełkowania, MTZ, czystość ziarna) powinny znajdować się na etykiecie. Dane te uzyskuje się po przebadaniu w laboratoriach określonej partii nasion. Problem zaczyna się, gdy wysiewamy własny materiał siewny.
Sprawdź własny materiał siewny
W tym sezonie warto zwrócić uwagę na jakość wyprodukowanego we własnym gospodarstwie materiału siewnego. Susza a dokładniej bardzo wysokie temperatury powodowały, że ziarno mogło zbyt raptownie dojrzewać. Kształtujące się zarodki mogły ulec uszkodzeniu. Kolejnym aspektem jest powszechne w tym roku porastania ziarna (skutek lipcowych opadów), dotyczy to głównie pszenżyta. Oba te czynniki mogą wpływać na obniżoną siłę kiełkowania nasion, która warto wcześniej przed wysiewem wyznaczyć. Drugim problemem może być drobniejsze ziarno, a więc obniżona niż zazwyczaj masa tysiąca ziaren (MTZ). Wyznaczenie tego parametru to już trudniejsze zadanie, gdyż wymaga to przede wszystkim dostępu do precyzyjnej wagi.
Zrób prosty test
Zdolność kiełkowania ziarna można sprawdzić w bardzo prosty sposób domowym sposobem. Do tego celu potrzebujemy kilka kawałków ligniny, bibuły, kilka warstw chusteczek higienicznych lub innego chłonnego materiału, które należy zwilżyć wodą i wyłożyć na plastikowej lub szklanej podstawce.
Na tak przygotowanym kiełkowniku pęsetą układamy 100 ziarniaków (łatwiej później liczyć), najlepiej 10 rzędów po 10 ziarniaków. Następnie przykrywamy je drugim zwilżonym kawałkiem. Należy dbać by materiał był ciągle wilgotny. Po około tygodniu możemy przystąpić do liczenia. Gdy chcemy zbadać większą partię nasion wówczas albo wykonujemy kilka takich analogicznych prób (im więcej, tym wynik będzie bardziej wiarygodny) i wyniki uśredniamy.
Materiał siewny zdatny do siewu powinien kiełkować co najmniej w 90 proc,, a więc jeżeli w każdej próbie skiełkowało 90 ziaren, uznaje się je za nadające się do siewu. Siewki zdeformowane i słabo wykształcone należy traktować jako te, które w ogóle nie wykiełkowały.
Oblicz normę wysiewu
Przed wyliczeniem normy wysiewu musimy jeszcze zadecydować o docelowej obsadzie roślin po siewie (ilość roślin na m2). Zależy ona od wielu czynników. Pod uwagę należy wziąć gatunek zboża, termin siewu, warunki glebowe i pogodowe oraz specyficzne cechy wybranej odmiany (np. zdolność do krzewienia). W przypadku pszenicy mieści się ona w szerokich granicach od 250 roślin /m2 (przy siewach wczesnych) do 500 roślin/m2 przy bardzo późnych siewach.Znając wszystkie dane, możemy wyliczyć normę wysiewu.
Z pomocą przychodzi nam odpowiedni wzór:
(MTZ x obsada) / siła kiełkowania = ilość wysiewu (kg/ha)
Komentarze