- Za średnią tą kryją się oczywiście różnice. W niektórych regionach osiągnięto historycznie wysokie plony, ponad 110 dt/ha, w Alzacji, Akwitanii, Południowych Pirenejach i w Szampanii-Ardenach. Natomiast inne regiony, takie jak Poitou-Charentes czy Rodan-Alpy, uzyskały plon w granicach średniej – podaje Gilles Espagnol, Krajowy Koordynator Branży Kukurydzy w Arvalis Institut du Végétal.
Jak można podsumować sezon kukurydziany we Francji?
Nastąpił wzrost produkcji we Francji o 12 proc. - Przy powierzchni uprawy kukurydzy ziarnowej szacowanej przez Arvalis na 1,35 miliona hektarów, mniejszej o około 5 proc. w stosunku do roku 2016, produkcja powinna wynieść 13,9 miliona ton, wobec 12,3 miliona ton w roku 2016. Powinna też być większa o 12 proc., dzięki doskonałym plonom w skali całego kraju.
- Sezon charakteryzował się wczesnymi siewami przeprowadzonymi w połowie kwietnia i przyspieszeniem wegetacji spowodowanym warunkami pogodowymi i bardzo wczesnym kwitnieniem. To przyspieszenie pozwoliło rolnikom na pozostawienie kukurydzy na polu do wysuszenia, celem ograniczenia kosztów suszenia – czytamy w Maiz Info.
Powodem wysokich wyników jest efekt postępu genetycznego odmian, które są wysiewane przez rolników.
- Dobry plon w sezonie 2017 r. był możliwy dzięki postępowi genetycznemu, głównie w zakresie odporności na suszę nowych odmian i ich przystosowaniu do wczesnych siewów umożliwiającemu lepszą absorbcję światła w czasie długich dni wiosennych. Trzeba jednak wspomnieć o korzystnym rozłożeniu opadów w czasie, odpowiadającym głównym okresom zapotrzebowania roślin na wodę – wynika z danych z Francji.
Komentarze