PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zboże XXI wieku

Znane i sprawdzone jest powiedzenie, że potrzeba jest matką wynalazku. W wypadku biotechnologii rolniczej jest podobnie.



Zboża na świecie stanowią połowę produkcji roślinnej. W Polsce zajmują one blisko 75 proc. zasiewów. Większość produkcji (ponad 60 proc.) przeznaczona jest na pasze, około 20 proc. na spożycie i niewielka część na cele przemysłowe. Skala zatem jest bardzo duża, dlatego też widać jak wielkie znaczenie ma hodowla zbóż w naszym kraju.

ZMIENNE GENY
Prowadzone są prace badawcze w zakresie genetycznie zmodyfikowanych roślin zbożowych, na przykład pszenicy. Ze względu jednak na kontrowersje dotyczące tego zboża, firmy takie jak Monsanto i Syngenta zawiesiły lub spowolniły prace nad nimi. Syngenta badała pszenice odporną na choroby grzybowe, Monsanto z kolei nad tolerancją na herbicydy. Naukowcom z Victorian AgriBiosciences Centre w Australii (VAC) udało się uzyskać linie pszenicy modyfikowanej genetycznie, która daje plony o 20 proc. wyższe w warunkach stresu suszy. Zdaniem Germana Spangenberga – dyrektora VAC, do rolników pierwsza transgeniczna pszenica tolerująca suszę może trafić w ciągu najbliższych 5–10 lat. mm 

NIE TYLKO ENERGIA
Wysoka plenność, jakość i odporność na stresy biologiczne i fizyczne od lat należą do podstawowych warunków postępu hodowli. Coraz większego znaczenia nabierają wymagania technologiczne odmian, jakość produktu finalnego i przyjaznej dla środowiska technologii. Dalszy postęp w hodowli konwencjonalnej jest możliwy poprzez precyzyjny dobór rodziców, prowadzenie celowej selekcji, dokładnej oceny w różnych środowiskach i najważniejsze podporządkowanie jej wymaganiom stawianych przez rolników.

Hodowla roślin jest cyklem relatywnie długim. Okres od pierwszych krzyżowań pszenicy do wprowadzenia odmiany na rynek wynosi 12–15 lat. Dlatego od prognozowania potrzeb rynku będzie w dużej mierze zależeć późniejszy sukces danej odmiany. Na pewno kierunkiem, który będzie się rozwijał w najbliższym czasie będzie przeznaczenie zboża na cele energetyczne i przemysłowe, zwłaszcza na bioetanol i biomasę. Kryterium przydatności odmiany będzie wtedy wielkość plonu suchej masy i wartość energetyczna. Renesans może też przeżywać wykorzystanie zboża, jako surowiec do produkcji biodegradowalnych tworzyw. Rynek ten jest na razie mały, ale rozwija się bardzo prężnie. Istnieje też potrzeba hodowli odmian, które będą lepiej przystosowane do warunków upraw ekologicznych (o dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym, wysokiej wydajności wykorzystania składników mineralnych zwłaszcza azotu, dobrze plonujących w warunkach nawożenia organicznego, większej odporności na patogeny i stabilności plonowania).

BIORÓŻNORODNOŚĆ BĘDZIE W CENIE
Niezwykle istotne dla hodowli jest zachowanie na przyszłość źródeł genetycznej zmienności i jej molekularne opracowanie. Badania opierają się też na analizie dotyczącej odporności na stres. Są to bardzo ważne czynniki w aspekcie zmieniającego się klimatu i konieczności hodowli odmian roślin o ulepszonej gospodarce wodnej. Hodowla ukierunkowana jest też na jakość surowca. W jęczmieniu ulepszeniom ulega jakość słodu i zawartość witaminy E, w pszenicy – białka warunkujące wartość wypiekową (gluteiny) oraz zawartość włókna arabinoxylany, jako głównego komponentu ścian komórkowych, w życie odporność na porastanie.

W uprawie i hodowli wykorzystywane są różne metody, zdaniem ekspertów najważniejsza wśród nich jest biotechnologia rolnicza. Jej zadaniem od zawsze było zwiększenie produkcji przy zmniejszeniu nakładów, ograniczenie też stosowania pestycydów oraz rozwijanie problemów, jak tolerancja roślin na niedobór wody lub suszę. Zapotrzebowanie na żywność, które wiąże się też ze wzrostem ludności na świecie, a także na przykład zmiany klimatyczne, spowodowały że firmy zajmujące się tymi zagadnieniami zdwoiły wysiłki w tym zakresie. Jedną z metod w której dąży się do zwiększenia zdolności adaptacyjnych i wykorzystania naturalnej różnorodności w materiale genetycznym do podniesienia poziomu zdolności rośliny do efektywniejszego korzystania z dostępności wody jest właśnie hodowla. Można to również osiągnąć korzystając z dobrodziejstw inżynierii genetycznej. Dlatego przedstawiciele największych firm branży rolniczej podkreślają, że połączenie różnych rozwiązań pozwoli zwiększyć produkcję żywności.

Źródło: FARMER 23/2009



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • rol-nick 2012-12-01 02:08:32
    Co do ekspertów:

    Załóżmy, mam 100 000 Euro. Pytam expertów czy wymieniać na złowe czy poczekać.

    50 na 100 powie: Poczekać
    50 na 100 powie: Sprzedawać teraz.

    Na ch..j mi tacy experci !!!
  • Pacal V 2012-11-30 17:18:30
    Same superlatywy ale nic o możliwości, nic o tym że testy trwały najwyżej parę tygodniowe!/ /zwł. na szczurach/ i dlatego nic nie wykazały. W niektórych ośrodkach te zwierzęta karmiono przez parę miesięcy i co? Gryzoniom psuły się ważne narządy wewnętrzne! Pytanie pojawia się o rzeczywiste intencje eksperymentów z GMO.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.232.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.