PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ziarno kiełkuje w kłosach

Ziarno kiełkuje w kłosach
Najgorzej jest na południu kraju, tam w placach wylęgniętych można już odnaleźć zaawansowany poziom porastania ziarna; Fot. A. Kobus

Im bardziej na południe kraju, tym więcej problemów z kontynuacją żniw. Wielkość opadów za ostatnią dekadę przekroczyła miejscami ponad 100 mm, a to oznacza, że jeszcze przez co najmniej kilka dni kombajny nie będą mogły wjechać na pola. Tymczasem, zwłaszcza tam gdzie pola powylegały ziarno kiełkuje w kłosach.



  • Polska „pogodowo” jest wyraźnie podzielona.
  • Cześć regionów jest dotkniętych wyraźną suszą i tam zazwyczaj zbiór ozimin jest na ukończeniu.
  • W wielu regionach opady uniemożliwiają przeprowadzenie żniw. Są także przyczyną coraz powszechniejszego zjawiska porastania ziarna.
  • Na kontynuację żniw musimy jeszcze trochę poczekać. Pogoda na najbliższą dekadę daje nadzieje, ale nie gwarancje. Nadal w kraju będą miały miejsce przelotne opady.

Niestety na znacznym obszarze stan zaawansowanie żniw jest nienajlepszy. Utrudnieniem są sukcesywne opady czasem o charakterze nawalnym. Słyszy się już nawet o lokalnych potopieniach. Rolnicy również informują o coraz bardziej znaczących infekcjach czernią zbóż i wyraźnym już porastaniu ziarna, co należy traktować jako bardzo niekorzystną sytuację.

Źródło: agrometeo.imgw.pl
Źródło: agrometeo.imgw.pl

Groźne porastanie ziarna

Na tym etapie w wielu regionach nie mówimy o procesie utajonym, ale jawnym, bardzo zawansowanym już stadium porastania. Dotyczy to głównie plantacji, które powylegały i na skutek opadów te kłosy, które znajdują się najniższej w warstwie mają idealne warunki do kiełkowania. Wystarczy je odgarnąć, by znaleźć nawet kilkucentymetrowe już siewki.

O porastaniu także tym nie widocznym jeszcze gołym okiem mówi liczba opadania. Zbyt niska daje sygnał, że w ziarnie przebiegają już procesy enzymatyczne świadczące o porastaniu ziarna. Pszenica z liczbą opadania poniżej 150 sekund nie może być wykorzystywana do celów piekarniczych.

Najczęściej ziarno porasta na plantacjach gdzie rośliny powylegały, a kłosy znajdują się blisko powierzchni ziemi i z drugiej strony są przykryte grubą warstwą słomy Fot. A. Kobus
Najczęściej ziarno porasta na plantacjach gdzie rośliny powylegały, a kłosy znajdują się blisko powierzchni ziemi i z drugiej strony są przykryte grubą warstwą słomy Fot. A. Kobus

Tak silne porastanie ziarna nie tylko dyskwalifikuje je z wartości konsumpcyjnej, ale także ogranicza jego przydatność na paszę. Ziarno z takich plantacji nie nadaje się jako materiał siewny i trudno się przechowuje. W niektórych przypadkach może być potrzebne dosuszania ziarna.

Niestety nie tylko ziarno w placach wylęgniętych porasta. Zdarza się to także na plantacjach gdzie kłosy stoją pionowo. Tam zazwyczaj woda utrzymuje się długo pomiędzy plewami dając warunki dla kiełkowania ziarna. Nieco lepiej może być tam gdzie kłosy odmianowo zwisają w dół. Wówczas pod wpływem grawitacji nadmiar wody jest usuwany, a kłosy szybciej wysychają. Na plantacjach rozwija się także nadal czerń zbóż.

Ziarno zaczyna wyraźnie porastać także tam, gdzie kłosy stoją jeszcze w pionie Fot. A. Kobus
Ziarno zaczyna wyraźnie porastać także tam, gdzie kłosy stoją jeszcze w pionie Fot. A. Kobus

Kiedy uda nam się zakończyć żniwa 2021? Pogoda daje nadzieje, ze pod koniec tygodnia wrócą kombajny na pola, ale niestety gwarancji nie ma, bo ciągle zapowiadane są przelotne opady.

A jak wygląda u Was sytuacja?



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (34)

  • Jacek a 2021-08-16 11:43:29
    Wielkopolska powiat grodzisk Wielkopolski Susza. Plony zebrane jaki plon, każdy się chwali i niech tak będzie
  • Rolnik 2021-08-10 08:28:42
    kris po co piszesz 5 t rzepaku z ha. napisz od razu 8 t . Na pewno nikt nie będzie miał więcej. Zastanówcie się co piszecie, rzepak w doświadczeniach rejestrowych w zależności od odmiany plonuje 4-5 t z ha(zobaczcie katalog odmian i plon wg. wzorca) Zaznaczam w idealnych warunkach na poletkach doświadczanych.
    • Większy rolnik 2021-08-10 12:15:45
      Co ty pitolisz. W tym roku waże plon z każdego pola. Rzepak plonował od 4.7t do ok 3,5. Średnio wyszło 3,9t. Na poletkach jakie miałem to dawał 4,9 do 5,3 przy wilg. 6,2 procent. Pszenica sypie mi od 8,5 t do 6,7 t (gleba piaszczysta słaba) to że tobie nie udał się 0lon to nie znaczy że u wszystkich jest tak samo
      • Bolek 2021-08-12 10:39:59
        Ja mam 10 t/h rzepaku, 20 t/h pszenicy, kukurydzę wymłuciliśmy bo nie było co robić i wyszło 30t/h przy wilgotności 5%. Tak że nadajecie się do tarcia chrzanu
    • John vein 2021-08-13 05:52:47
      Okolice głogówka rzepak około 5t pszenica 9t na lepszych stanowiskach około9t.takich plonów już dawno nie było.
      • Też Rolnik 2021-08-15 09:05:16
        Tak to mniej więcej wychodzi ...ale napisz jeszcze że w zeszłym roku rzepaku ok3 t .a pszenicy od 3t w porywach do 6 t bo resztę myszy zjadły i pewnie dlatego w tym roku natura nam to oddała .
  • Kris 2021-08-10 05:21:35
    Plony bardzo dobre ,skosilem rzepak 5 ton z ha,jęczmień jary 7 ton z ha ,zacząłem pszenicę to wychodzi 9 ton z ha ,teraz mokro pada codziennie zboże miejscami leży i trafiają się kiełki.ale i tak lepsze to niż ubiegłoroczną susza co ledwo u nas 7 ton pszenicy się zbierało
  • zach-pomorskie 2021-08-09 21:56:10
    a i jeszcze jedno...kazdy gada o suszy a przypominam o jednym mielismy najzimniejsza wiosne od kilkudziesieciu lat...co w polaczeniu z brakiem opadow w maju sprawilo ze powstał efekt domina i susza z 2018 roku to male piwo....
  • Paweł 2021-08-09 21:54:29
    W centrum było parę dni na zbiory kto ma kombajn ten się wyrobił w miarę u mnie łubin juz pięknie w poplonie powschodził ma około 7cm wysokości. Ale ci co nie zdążyli to już od 10 dni nie daje skończyć. To co zostało to pasza. Niektórzy młócą 18 % i suszą a plony nie powalają.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.107.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.