PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Żółknięcie plantacji zbóż

Żółte plantacje zbóż to powszechnie spotykany widok na jesieni, z takim mieliśmy do czynienia także w tym roku. Pożółkłe rośliny zbóż możemy też zobaczyć w okresie wiosennym. Przyczyny żółknięcia zbóż mogą mieć różne źródło.



Na ogół w pierwszej kolejności jako przyczynę żółknięcia plantacji zbóż wskazuje się niedobór składników pokarmowych, przede wszystkim azotu. Taka sytuacja może wystąpić po intensywnych/ długotrwałych opadach deszczu jesienią zważywszy, że zboża nawozi się niewielkimi dawkami startowymi azotu. Objawem niedoboru azotu jest żółknięcie najstarszych liści od ich krawędzi, natomiast młodsze iście pozostają zielone. W tym sezonie lokalnie, po opadach objawy wskazujące na braki azotu były widoczne na niektórych polach. 

Zbożom brakować może też innych składników pokarmowych. Jeśli zauważymy, że żółkną starsze liście (od wierzchołków), ale nerwy pozostają zielone, wówczas prawdopodobnie wskazuje to na niedobór magnezu. Z kolei o braku manganu mogą świadczyć różnice w zabarwieniu roślin pomiędzy ścieżkami przejazdowymi, a resztą plantacji - tu rośliny są jakby wyblakłe, jasno, szaro-zielone, podczas gdy w ścieżkach pozostają zielone. Przy braku manganu żółty odcień dają plamy, które są widoczne na starszych liściach, które są kruche, podatne na złamania. 

Żółknięcie zbóż w okresie jesieni może powodować ploniarka zbożówka. Na skutek jej żerowania widoczne jest placowe żółknięcie roślin na plantacji (od brzegów). Zaatakowane przez szkodnika rośliny mają wyżółkłe liście, które można łatwo wyciągnąć z gleby. Uszkodzenia świadczące o obecności szkodnika widoczne są najczęściej na liściach sercowych, niektóre u nasady mają objawy zgnilizny. Zaatakowane przez szkodnika młode roślinki obumierają. 

Choroby liści także powodują żółknięcie zbóż. Obecnie taki stan wywołuje przede wszystkim długo atakujący mączniak prawdziwy zbóż i traw, dla którego przez większość czasu warunki są wystarczająco sprzyjające. Na skutek porażenia obserwujemy żółte place lub całe wyżółkłe pole. Lustrując takie pola dobrze widoczne są poduszeczki grzyba, które zarastają blaszkę liściową.

Żółte, blednące końcówki liści zbóż to na ogół efekt fitotoksyczności zastosowanych preparatów. Będzie większy, jeśli w trakcie lub krótko po zabiegu wystąpiły niesprzyjające warunki do jego przeprowadzenia, np. po zabiegu fungicydem wystąpił przymrozek. Przebarwienia najczęściej są przejściowe i będą ustępować z czasem, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość. Jeśli natomiast mamy przypalenie z uwagi np. na nie odpowiednią dawkę herbicydu, to w miejscach przypaleń zmiany są nieodwracalne.

Żółknięcie zbóż uwidacznia się także, gdy roślinom brakuje tlenu. Najczęściej powodem jest zbita gleba na skutek wieloletnich zaniedbań i powtarzanych błędów w uprawie. W tym roku dobrze było to widoczne po opadach deszczu, po których na ubitej glebie (szczególnie na uwrociach) tworzyły się zastoiska wody. Żółknięcie zbóż może powodować wprowadzenie do gleby nierozdrobnionej słomy. Po opadach frakcje gleby szybciej się zbijają, rośliny maja utrudniony dostęp do tlenu. Słomiana mata sprawia, że korzeniom trudno się przez nią przebić. Także inne błędy uprawowe, np. popełnione podczas siewu: zarówno za głęboki i zbyt płytki siew powoduje żółknięcie liści zbóż.

Żółknięcie zbóż na wiosnę może być spowodowane obecnością wirusów. Przebarwienia obserwujemy przede wszystkim na starszych roślinach, ich intensywność jest zróżnicowana. Przy porażeniu wirusem żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV) liście pszenicy przebarwione są na czerwono-pomarańczowo, jęczmienia na intensywnie żółto, pszenżyta na żółto. Jeśli porażenie BYDV występuje w życie liście będą rdzawo-brązowe, a u owsa amarantowo-fioletowe, w kukurydzy ciemnoczerwone. Porażone rośliny przez wirusy są krzaczastego pokroju, liście są suche, sztywne, przy dotyku szeleszczące.

Niestety są przesłanki świadczące, że w tym sezonie musimy liczyć się z obecnością wirusa na wiosnę w zbożach. Warunki pogodowe tej jesieni sprzyjają długotrwałemu atakowi szkodników. Obserwowaliśmy kilka nalotów mszyc, które obecnie nadal pozostają aktywne. Oprócz mszyc, żerował także skoczek. Zarówno mszyce, jak i skoczki mogą roznosić wirusy, m.in. wirusa żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV).

Żółte przebarwienia zbóż na wiosnę możemy także zaobserwować, gdy doskwiera susza i w tym czasie wykonamy zabieg chemicznej ochrony. W warunkach posuchy rośliny mają słabszy turgor, są bardziej wrażliwe na działanie preparatów i przez to silniej na nie reagują, zwłaszcza na mieszaniny zbiornikowe. Najczęściej tego typu przebarwienia ustępują po kilku- kilkunastu dniach od zabiegu, jeśli w glebie jest wystarczająca ilość wilgoci.

Przyczyny żółknięcia zbóż mogą mieć różne źródło. Powstać mogą na skutek niedoborów składników pokarmowych, oddziaływania chorób i szkodników, fitotoksycznego działania środków ochrony roślin, nieprawidłowej agrotechniki uprawy. Chcąc trafnie zdiagnozować przyczynę przebarwień powinniśmy brać pod uwagę wpływ aktualnych warunków pogodowych, każde pole zdiagnozować indywidulanie uwzględniając jego historię.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (22)

  • Chopki 2020-12-10 17:44:11
    Tak tak po 10 ton z ha prawie a potem jak da radę to biegiem po suszowe.
    • Bieg to zdrowie 2020-12-13 07:47:35
      Jedni po suszowe inni z zusem w zębach
  • Jan 2020-12-09 18:35:55
    Zboża żółkną bo za dużo wody ,nie które pola to max 2 tony dadzą , a ciekawe czy i ten wiatr w połączeniu z przymrozkiem nie wysmolił i tego !!!
  • Szybki 2020-12-08 11:20:35
    Ja pryskałem na grzyba i na mszyce. Zboża są zieloniutkie. Co najwyżej gdzieś na uwrociach trocha żółte ale ogólnie oceniam swoje zasiewy na 5+
    • Grzes 2020-12-08 11:41:18
      Na jakie grzyba dokładnie i jaki środek?
      • Szybki 2020-12-08 12:05:52
        Moczniak jest w zbożach a środek można dobrać jakiś niedrogi. Ale to już pryskałem 3 tygodnie temu.
    • Znak 2020-12-08 12:55:44
      Szybki tu jest mowa o przyczynach żółknięcia zbóż a nie jakie mam piękne. Schowaj się chwalusie i nie dogaduj innym bo to nie jest przyjemne.
      • Szybki 2020-12-08 13:11:22
        A czy ja piszę o innych plantacjach np sąsiadów? Słowem nawet nie wspomniałem i nikomu nie dogaduje. Stwierdzam tylko że co roku pryskam na grzyba i mszyce. Żadnego żółknięcia nie obserwuje. Czyli przyczyny zostały zlikwidowane przed odpowiedni siew, uprawę i opryski. Czego nie rozumiesz?
      • Asik 2020-12-08 13:32:55
        Znak jak po żniwach inni się chwalą to dobrze a teraz to boli?
      • Znak 2020-12-08 15:36:12
        Inni też ziarno zaprawiają, pryskają na mszyce i choroby grzybowe i mają liście żółte. Zbyt proste by to było jakby opryskiem wszystko uleczyć.
      • Szybki 2020-12-08 20:55:44
        A czym zaprawiają? W siewniki kijem? Czym pryskają na mszyce jak jest chłodno? Na grzyba też mało kto pryska na jesieni.
  • Rolnik 2000 2020-12-08 09:58:01
    Za wczesne siewy ja sieje od połowy października do końca listopada plony zawsze ok 6-8 t jęczmień 9 t w tym roku odmiana Sandra siana 25 październik
    • !!!!!!!!! 2020-12-08 18:33:11
      Ważone?!
      • Jac 2020-12-08 23:04:32
        Na łoko
      • Rolnik 2000 2020-12-09 09:26:24
        Ważone dokładnie z 1,14 ha 10340 t Sandry co to reszty to był rozrzut od 6 do 8 jedno pszenżyto dało 4 t ale VI klasa dokladnie z 28 ha wyszło 7.1t średnio pszenica pszenżyto jęczmień gleby od 2-6
      • Pawel 2020-12-09 09:34:41
        Zapomniales odjac wage przyczepy.
      • Rolnik 2000 2020-12-09 10:03:53
        Odjalem wagę przyczepy ale śmieszy koment plus za poczucie humoru gleby w dobrej kulturze obornik i wapno polony zmianowanie z łubinem
  • Rolnik 2020-12-08 09:31:02
    Przez to że wycofuje się wiele substancji czynnych, będzie na polach coraz więcej chorób i szkodników. Będziemy eko i plony będą po 3 tony z hektara. Ale będzie zabawa.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.232.96.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.