PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Branża mięsna w potrzasku COVID-19 i ASF

Branża mięsna w potrzasku COVID-19 i ASF Jaki był wpływ COVID-19 na globalny rynek mięsny?

Cały czas trwająca pandemia koronawirusa powoduje, że to nie jest najlepszy czas dla branży mięsnej. Producenci i przetwórcy mięsa musieli szybko przemodelować swoje myślenie, chociażby w zakresie oferowanych produktów czy kanałów sprzedaży. Niestety, wiele wskazuje na to, że przyszły rok będzie stał pod znakiem niepewności i przywracania równowagi w handlu. Nie tylko przez COVID-19, ale i ASF.



W ostatnich latach wydawało się, że w zakresie handlu mięsem nic tak nie może pokrzyżować prognoz odnośnie produkcji i jego cen, jak ograniczenia w handlu zagranicznym i straty w pogłowiu, które zwykle występują w momencie wybuchu choroby zakaźnej zwalczanej z urzędu, jak np. afrykański pomór świń czy grypa ptaków. Rok 2020 pokazał, że do bieżących problemów branży mięsnej wywoływanych gwałtownie przez występowanie wspomnianych chorób dochodzi pandemia koronawirusa. Jak się okazało, już od wiosny tego roku cały czas nie tylko wpływa na ograniczenie funkcjonowania sektora HoReCa (hotele, restauracje, catering), lecz także do dzisiaj ogranicza możliwości produkcyjne wielu zakładów mięsnych ze względu na problemy z dostępnością pracowników, czasami koniecznością wstrzymania produkcji, ale i wdrożenia wyższych wymogów sanitarnych na liniach produkcyjnych. Ten dynamiczny okres ostatnich miesięcy w branży mięsnej, ale i zmiany zachowań konsumenckich został podsumowany podczas 15. edycji Okrągłego Stołu orgaznizowanego przez Biuro Belgijskiego Mięsa – spotkania dla dziennikarzy i ekspertów branży mięsnej z krajów Unii Europejskiej, które tym razem ze względu na pandemię zostało przeprowadzone w trybie on-line.

Wpływ COVID-19 na globalny rynek mięsny

W trakcie spotkania Rupert Claxton, analityk Gira, czyli firmy zajmującej się analizą rynku i doradztwem strategicznym podsumował ostatnie wydarzenia na globalnym rynku mięsa oraz sytuację ekonomiczną konsumentów w różnych regionach świata w czasie pandemii i konsekwencje, jakie może to ze sobą nieść względem kształtowania się popytu na mięso. Warto podkreślić, że jeśli chodzi o pandemię koronawirusa, to sytuacja jest bardzo zróżnicowana w różnych częściach świata. Mimo tego można wyróżnić cztery sytuacje wpływające na popyt konsumentów na mięso.

W momencie rozpoczęcia pandemii wszyscy zaczynali gromadzić zapasy, kupując nadmiar podstawowych produktów spożywczych, a dostawcy nie nadążali z dostarczaniem towarów. W miarę upływu czasu, gdy pojawiają się problemy z zarobkami, liczba zakażeń w społeczeństwie rośnie, konsumenci podejmują bardziej świadome zakupy, rozważniej wydają pieniądze, kupując tylko niezbędne towary. Kolejno pojawiają się również problemy z utrzymaniem ciągłości i wydajności pracy zakładów mięsnych. Mimo powrotu popytu na mięso problemy techniczne w zakładach ograniczają jego dostępność. Wszyscy oswajają się z sytuacją, dlatego też zakupy w gospodarstwach domowych stają się unormowane. W momencie wygaszenia pandemii gospodarka znajduje się już w spowolnieniu. Budżety konsumentów się kurczą, pojawia się też niechęć do nadmiernych i nieprzemyślanych zakupów, w tym także towarów z wyższej półki, tzw. premium.

Branża mięsna w poważnym dołku

Lockdown, ograniczenie podróży, ograniczenie popytu wśród konsumentów, wstrzymanie funkcjonowania sektora HoReCa spowodowały, że branża mięsna znalazła się w poważnym dołku w drugim kwartale tego roku. Jak zauważył Claxton, uderzenie w gospodarkę jest znacznie większe niż w trakcie światowego kryzysu ekonomicznego w 2008 r., bo aktualnie praktycznie wszystkie branże zostały dotknięte w mniejszym lub większym stopniu, a niektóre, jak działalność eventowa, do dzisiaj praktycznie nie jest uruchomiona. Ta rzeczywistość nadal będzie wpływała na zapotrzebowanie na mięso. Według prognoz eksperta blokada gastronomii spowoduje w 2020 r. aż o 33 proc. mniejsze zapotrzebowanie ze strony tego sektora na mięso niż w 2019. W 2021 r. sytuacja powinna się dalej stabilizować, jednak to zapotrzebowanie ze strony gastronomii może być nadal o 14 proc. niższe niż w 2019 r. Taka sytuacja będzie wymagała od zakładów mięsnych przekierowania większej ilości mięsa do sprzedaży detalicznej, co nie zawsze kompensuje deficyt odbiorców z gastronomii. Dodatkowo mile widziana w oczach konsumentów będzie niska cena ze względu na problemy ekonomiczne w wielu gospodarstwach domowych. Claxton zauważył, że najbardziej ucierpią takie towary, jak jagnięcina, cielęcina, wołowina premium, drogie produkty certyfikowane, produkty ekologiczne i te najdroższe wyroby, jak np. szynka parmeńska. Mniejsza zasobność portfeli bezsprzecznie wpłynie na zmniejszenie konsumpcji mięsa.
Claxton zauważył, że sytuację cenową pod względem wieprzowiny ratował deficyt tego surowca w Chinach wywołany ASF i jego eksport po dość dobrych cenach. Jednak wraz z rozwojem pandemii koronawirusa Chiny zaczęły dyktować kolejne warunki. Wszelkie podejrzenia wystąpienia COVID-19 w zakładach mięsnych lub wybuch ogniska skutkowały wstrzymaniem importu mięsa od danego podmiotu. W dość krótkim czasie Chiny zablokowały import w sumie z 47 zakładów mięsnych w obawie przed przenoszeniem wirusa za pośrednictwem żywności i kolejną falą zachorowań w Państwie Środka. Niewielu zakładom udało się szybko powrócić na rynek chiński. To spowodowało kolejne perturbacje w poszczególnych regionach świata, załamanie cen, opóźnione płatności czy zapychanie magazynów zakładów mięsnych. W dłuższej perspektywie taka sytuacja zdecydowanie nie jest korzystna dla sektora produkcji mięsa, jeśli dołączymy do tego nowe ograniczenia w zakresie eksportu wieprzowiny z Niemiec do Chin z powodu przypadków ASF u dzików czy też utrudnienia w przepływie towarów z powodu brexitu oraz zachorowania pracowników w zakładach mięsnych, z czym również Polska branża momentami dość poważnie się zmaga.

Wszelkie analizy wskazują, że następne miesiące, ale i przyszły 2021 r. będą czasem trudnym, pełnym niepewności wychodzenia z kryzysu ekonomicznego. Europejska produkcja mięsa funkcjonująca w tym kryzysie, jednocześnie w towarzystwie rosnących wymogów dobrostanowych, zrównoważonej produkcji, ograniczenia zużycia antybiotyków, rosnących kosztów stałych produkcji, ograniczenia dostępu do rynku azjatyckiego z powodu ASF, nie będzie mogła liczyć na rosnące zyski z tej działalności, a dla części zakładów może być czasem próby pod względem utrzymania się na rynku.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (11)

  • Jola 2020-11-22 08:21:43
    W programie tydzień mynister rolnictwa nic nie wspomiał o pomocy covidowej, natomiast dużo o spisie rolnym. Z wypowiedzi ministra rolnictwa nic kompletnie nic o praktyce rządowej tylko o marzeniach gdyby zrobić to lub tamto lub proponujemy. A program rolniczy Tydzień schodzi na psy nic konkretów same fikcje.
    • Ja 2020-11-22 10:37:06
      Jak to nie ma pomocy covid dla rolników ona już była przewodniczocy komisji rolnictwa Telus z PIS dziękował Morawieckiemu za takową.
  • Glina 2020-11-21 22:25:50
    Gdyby wszyscy rolnicy podjęli się odwagi użyć sznura na gałęzi i przyjąć z radością cenę za świnie 1,5 zł mieli by honor zakończyć swój niewolniczy los.
  • hodowca ,koniec produkcji wieprzowiny ,,idziemy na garnuszek państwa .. 2020-11-21 17:35:10
    tu się nie ma z czego śmiać ,,ta branża pociągnie za sobą na dno wiele sektorów gospodarki ,,w tych sektorach są tysiące miejsc pracy ,,to wszystko gruchnie ,,zresztą już powoli to widać w firmach paszowych ,następni będą producenci zbóż ,,sektor maszynowy związany z rolnictwem ,,itd...itd,, nie wspomnę już o bankructwie wielu ,ale to wielu rolników ,,a na końcu dostanie konsument ,,wszystko to są naczynia powiązane ,,tak ze nie jest do śmiechu ..
  • Bront 2020-11-21 13:22:51
    A podobno ten chory na asf kraj radzi Sobie najlepiej we wszechswiecie z Gospodarka toc przeciez miecho Tu powinno schodzic jak burza
  • Rolnik z Agri Plus 2020-11-21 09:39:51
    Hahaha
    • Bobo 2020-11-21 11:53:40
      Nie ciesz się wszystkich dopadnie kryzys
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.67.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.