PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Branża mięsna wyłączona z 1,5-metrowej odległości pomiędzy pracownikami

Branża mięsna wyłączona z 1,5-metrowej odległości pomiędzy pracownikami Zapis o obowiązku zapewnienia co najmniej 1,5-metrowej odległości między stanowiskami pracy został zmieniony, fot. Shutterstock

Autor: Anna Tobojka

Dodano: 02-04-2020 13:12

Tagi:

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, Związek Polskie Mięso, oraz Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego apelowały o wyłączenie branży mięsnej z tego przepisu. Działania okazały się skuteczne.



Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 31 marca 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii wprowadziło wiele wątpliwości w branży mięsnej. Powodem był zapis mówiący o obowiązkowym zapewnieniu przez zakłady pracy co najmniej 1,5-metrowej odległości między stanowiskami pracy.

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza oraz Polskie Mięso apelowały wyłączenie sektora mięsnego z tego przepisu, podkreślając, że działanie takie jest kluczowe dla utrzymania produkcji i ciągłości dostaw.

Odnośnie tej samej kwestii, w dniu 1 kwietnia, apel do Premiera RP i  Ministra Rolnictwa skierowała też Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Jak widać w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 1 kwietnia 2020 r., zmieniającym rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, działania organizacji branżowych przyniosły pożądany efekt, gdyż znajduje się w nim zapis mówiący, że zakład pracy zobowiązany jest zapewnić odległość pomiędzy stanowiskami pracy wynoszącą co najmniej 1,5 m, chyba że jest to niemożliwe ze względu na charakter działalności wykonywanej w danym zakładzie pracy, a zakład ten zapewnia środki ochrony osobistej związane ze zwalczaniem epidemii COVID-19.

Prezes UPEMI: Nowe zalecenia rządu mogą doprowadzić do niedoborów mięsa na rynku

Kulikowski: Przepis o 1,5-metrowych odstępach między pracownikami wyzwaniem dla branży mięsnej



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.232.62.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.