PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

5 zasad jak przygotować dobrą kiszonkę

5 zasad jak przygotować dobrą kiszonkę

Autor:

Dodano:

Tagi:

Kiszonka z całych roślin kukurydzy powinna stanowić podstawową paszę objętościową w żywieniu krów mlecznych i bydła opasowego. Kiszonka o wysokiej wartości pokarmowej jest chętnie zjadana przez zwierzęta oraz pozwala uzyskać wysoką produkcję mleka.



Poznaj 5 zasad jak przygotować dobrą kiszonkę:

1 Zbieraj kukurydzę w odpowiednim terminie

Optymalnym terminem zbioru kukurydzy jest faza woskowa, gdy zawartość suchej masy wynosi od 30 do 35%. W tej fazie wegetacji w ziarniaku jest dużo skrobi i można go jeszcze łatwo rozdrobnić walcami sieczkarni. Pozwala to również uzyskać najwyższy plon suchej masy z hektara. Przy ocenie dojrzałości kukurydzy można posłużyć się linią mleczną na ziarniakach. Po przełamaniu kolby powinna się ona znajdować w 1/2 – 2/3 od zewnętrznej strony ziarniaka. Nie jest wskazane opóźnianie zbioru kukurydzy do zakiszania. Uzyskuje się wówczas materiał suchy, twardy i trudny do rozdrobnienia, a kiszonka wyprodukowana z takiego surowca jest najczęściej niskiej jakości oraz niechętnie pobierana przez krowy.

2 Przygotuj drobną sieczkę i zapewnij warunki beztlenowe

Zbierane rośliny należy pociąć na sieczkę o długości od 0,8 do 1,0 cm, co umożliwi dokładnie ubicie surowca orazpozbycie się resztek powietrza znajdującego się między roślinami. Dzięki temu zapewnimy warunki beztlenowe konieczne do rozwoju bakterii fermentacji kwasu mlekowego. Krótko pocięta kukurydza daje pewność, że wszystkie ziarniaki będą uszkodzone. Tylko wówczas zawarta w nich skrobia będzie rozłożona przez mikroorganizmy żwacza lub enzymy trawienne krowy. Nieuszkodzony ziarniak przechodzi przez przewód pokarmowy i wydalany jest w kale, a więc zwierzę nie ma możliwości wykorzystania zawartych w nim składników pokarmowych

W okresie letnim kiszonka z kukurydzy bardzo łatwo się zagrzewa, przez co jest niechętnie pobierana przez zwierzęta i ma niższą wartość pokarmową. Aby temu zapobiec przy sporządzaniu kiszonki zastosuj konserwat.

3 Ugniataj kiszonkę ciągnikiem przez godzinę

Zielonka zwieziona do silosu lub na pryzmę powinna być rozrzucana równomiernymi warstwami i od razu ubijana. Ugniatanie powinno trwać jeszcze przez 1 godzinę po zwiezieniu ostatniej przyczepy. Niestety ubijanie jest czynnikiem ograniczającym szybkość napełniania silosu lub formowania pryzmy, dlatego nie zawsze jest wykonywane dokładnie. Pozostawione resztki powietrza przedłużają proces zakiszania, a to podwyższa straty składników pokarmowych. Sprzyjają również rozwojowi pleśni i grzybów, które produkują toksyny, mające negatywny wpływ na zdrowie i rozród krów.

4 Zakiszaną kukurydzę okryj szczenie folią

Warunki beztlenowe są konieczne do prawidłowego przebiegu fermentacji. Dodatkowo folia zapobiega wnikaniu do kiszonki wody opadowej. Aby zapewnić prawidłowe osiadanie zakiszanej masy, folia powinna być obciążona siatką ochronną oraz workami z piaskiem. Barwa folii nie ma wpływu na przebieg procesu fermentacji oraz jakość uzyskanej kiszonki.

5 Proces przygotowania kiszonki zorganizuj w 3 dni

Wszystkie prace: zbiór, zwózkę i ubijanie, zaplanuj tak by zakiszanie zakończyć maksymalnie w ciągu 3 dni. Przedłużanie tego czasu powoduje niepotrzebne powiększanie straty.

Po 6 tygodniach kiszonka jest gotowa do skarmiania. Folię odkrywaj tylko z takiej ilości kiszonki, jaką będziesz wybierać jednorazowo. Dzięki temu ograniczysz jej kontakt z powietrzem.

Autor: Dr hab. Zbigniew Podkówka



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.