PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Alternatywy dla soi

Alternatywy dla soi
Fot. Shutterstock

Od wielu lat poekstrakcyjna śruta sojowa jest głównym źródłem białka paszowego w produkcji zwierzęcej. Jako surowiec oferujący wysoką wartość biologiczną białka przy relatywnie niskiej cenie jest bardzo trudny, a zdaniem wielu niemożliwy do zastąpienia w żywieniu świń, drobiu i bydła mlecznego.



Z drugiej jednak strony jest to materiał kontrowersyjny, ponieważ ok. 90 proc. soi uprawianej na świecie należy do grupy roślin genetycznie modyfikowanych, przez wielu uważanych za jedno z najpoważniejszych zagrożeń łańcucha żywności we współczesnym świecie. Dlatego też regularnie podejmowane są próby znalezienia i zastosowania alternatywnych źródeł białka paszowego o podobnej jakości, a wyższym poziomie bezpieczeństwa.

Obecnie rynek krajowy oferuje kilka surowców wysokobiałkowych, z których najwyższym wskaźnikiem dostępności charakteryzuje się śruta rzepakowa. Jest to jednak surowiec o wciąż jeszcze mocno podwyższonej zawartości substancji antyodżywczych, co stawia go w szeregu materiałów suplementujących, a nie zastępujących śrutę sojową. Krajowe rośliny strączkowe też podlegają pewnym ograniczeniom, choć zwykle mogą być stosowane w większej niż rzepak koncentracji. Ich największym ograniczeniem jest jednak niewielka podaż związana z niskim areałem upraw. Znakomitą wartością białka charakteryzują się drożdże, jednak z powodu działania rozwalniającego mogą być stosowane tylko w ograniczonym zakresie. Nieco większą tolerancję wykazuje przewód pokarmowy na tzw. DDGS, czyli suszony wywar gorzelniczy. Jest to jednak surowiec o wysokim stopniu skażenia mykotoksynami, a przy tym jego cena sprawia, że jest jednym z najdroższych źródeł białka paszowego, co poważnie ogranicza jego zastosowanie. Znakomita wartość białka przy stosunkowo niskiej cenie, to jest to, czego polska branża produkcji wieprzowiny bardzo potrzebuje.

Obecnie pewne nadzieje budzi rosnący rynek niemodyfikowanej genetycznie soi związany ze wzrostem areału upraw na Ukrainie. Nie wiadomo tylko, czy w dłuższej perspektywie jest to gwarantowany dostawca. Czy można zatem zastąpić śrutę sojową w żywieniu świń? Częściowo tak, całościowo nie. Coraz częściej zwraca się uwagę na możliwości, jakie daje wykorzystanie białka mikrobiologicznego. Ale na większą skalę to temat przyszłości.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.28.52
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.