Według ostatnich danych argentyńskiego ministerstwa rolnictwa w okresie od stycznia do kwietnia eksport wołowiny wzrósł do 145 276 ton. To o 60 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Głównym nabywcą były Chiny, które sprowadziły prawie połowę całkowitej ilości eksportowej wołowiny. 15 proc. eksportu wołowiny argentyńskiej trafiło do UE.

Ministerstwo odnotowało również znaczny wzrost krajowej produkcji wołowiny. W pierwszych czterech miesiącach 2018 roku w Argentynie ubito o 10 proc. więcej zwierząt niż rok wcześniej, czyli prawie 4,4 mln sztuk.

Produkcja wołowiny pierwszych czterech miesiącach 2018 r. w Argentynie wyniosła 992,504 ton w wadze ubojowej, co oznacza wzrost o 11 proc. w porównaniu z tym samym okresem w 2017 roku. Obecny wzrost spowodowany jest między innymi boomem na globalnym rynku mięsa, zwłaszcza szybko rosnącym popytem w Chinach.

Ministerstwo powoływało się również na politykę promowania produkcji i liberalizacji eksportu, jako powód rozwoju tej branży. Odczuto to już w 2017 r., kiedy według danych statystycznych eksport argentyńskiej wołowiny wzrósł o 35 proc. do 312 052 ton w wadze poubojowej. Natomiast w 2015 r. wielkość wywozu wynosiła 198 687 ton. Pomimo niedawnego bardzo dynamicznego rozwoju, argentyńscy eksporterzy mięsa wciąż nie są w stanie sprzedać go tyle ile przed światowym kryzysem gospodarczym w 2010 roku. W 2009 r. Argentyna sprzedała 667 378 ton wołowiny na rynku światowym.