PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bajko o strategii „od pola do stołu”: Branża mleczarska znajdzie się w trudnej sytuacji

Bajko o strategii „od pola do stołu”: Branża mleczarska znajdzie się w trudnej sytuacji fot. Shutterstock

Cel jest bardzo szczytny, natomiast powinniśmy sobie zdawać sprawę ze skutków jakie to wywoła, jak powiedział Edward Bajko, prezes Polskiej Izby Mleka podczas wczorajszej konferencji pt. Ocena skutków strategii od Pola do Stołu dla sektora mleczarskiego. Branża mleczarska będzie miała ciężko, jak dodał. Z kolei Agnieszka Maliszewska, prezes PIM, podkreśliła konieczność podjęcia dyskusji, działań i rozmów na temat innowacyjności.



W ostatnich latach polski sektor mleczarski bardzo się zmienił. Obecnie jest o wiele bardziej nowoczesny. Mleko produkowane jest w około 200 tys. gospodarstw z czego ok. 100 tys. to gospodarstwa wyspecjalizowane, jak zaznaczyła Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.

– Proces konsolidacji na przestrzeni lat postępował bardzo mocno także w obszarze spółdzielni. Trendy te zostały wyznaczone, aby Polska stawała się graczem na mapie europejskiej produkcji i przetwórstwa mleka i rzeczywiście dzisiaj mamy tę dość silną pozycję, nie znaczy to jednak, że nie musimy dalej o tę pozycję walczyć. Wymaga to wiele pracy i zachodu zarówno po stronie po stronie rolników, jak i spółdzielni – mówiła Maliszewska dodając, że obecnie ponad 70 proc. przetwórstwa mleka jest odbywa się w sektorze spółdzielczym.

Podkreśliła również, że do wyzwań stojących przed sektorem nie należy tylko Zielony Ład, ale też problemy związane np. z koronawirusem. Jednak mimo wszystko poprzedni rok zamknięty został z pozytywnym wynikiem, a średnia cena mleka w grudniu 2020 roku była najwyższa od czasu akcesji do UE.

– Znacznie wzrosła też konsumpcja na przestrzeni lat - od 180kg do prawie 235kg na jednego mieszkańca. Wskazuje to na dobrą dynamikę, przy czym bardzo ważny pozostaje eksport, dlatego zapowiedź ministra o wspieraniu eksportu jest dla nas bardzo dobrym sygnałem – mówiła Maliszewska.

W kwestii Zielonego Ładu wskazała konieczność dalszych rozmów.

– Jako wiceprezydent COGECA mogę powiedzieć, że wszystkie kraje UE już bardzo mocno zaczęły dyskutować przy udziale spółdzielni, a także działać w obszarze tematów, które są istotne z punktu widzenia wdrożenia wszystkich dogmatów. To co będziemy robić w przyszłości, a co zaczęły już robić niektóre kraje UE, to rozmowa na temat innowacyjności, sztucznej inteligencji, na temat tych wszystkich rzeczy, które wydają nam się dość odległą przyszłością, a które w wielu przypadkach są już rzeczywistością wspierająca precyzyjne rolnictwo i przetwórstwo. Jednak to omówimy na kolejnym spotkaniu – zaznaczyła Maliszewska.

Z kolei Edward Bajko, prezes Polskiej Izby Mleka, wspomniał o wyliczeniach dokonanych przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa na temat wpływu tej strategii na świat w zależności od tego czy zostanie ona ograniczona tylko do UE, rozszerzona również na kraje silnie powiązane z UE pod względem handlowym np. Szwajcaria, Norwegia, czy też obejmie cały świat. Skutki te są bardzo różne w zależności od scenariusza, jak zaznaczył.

– Cel jest bardzo szczytny, natomiast powinniśmy sobie zdawać sprawę ze skutków jakie to wywoła, bo nie będą one dla naszej branży wyłącznie korzystne, i działać w kierunku ograniczenia tych negatywnych. Ratowanie planety przez samą Europę nie jest tym o co powinno nam chodzić i co załatwi sprawę. Natomiast czy realne jest objęcie programem całego świata? Powiem szczerze, że widzę bardzo dużo zagrożeń, choćby ze względu na dostępność ekonomiczną do żywności, w tym nabiału – mówił Bajko.

Zgodne ze scenariuszem obejmującym cały świat, wzrost kosztów żywności na świecie oszacowano na 89 proc. To dużo, i o ile europejscy konsumenci, choć niezadowoleni, nie będą chodzić głodni i nie zrezygnują z nabiału, o tyle może być to barierą dostępności ekonomicznej dla znacznej części ludności na świecie. To jest duże zagrożenie, jak podkreślił prezes PIM.

– W scenariuszu, w którym tylko UE wprowadza Zielony Ład, jako branża mleczarska będziemy mieli ciężko, ponieważ przestaniemy być konkurencyjni w handlu światowym. Nasze produkty, szczególnie te masowe, przestaną być konkurencyjne, więc powstaje pytanie czy mamy ograniczać produkcję w Europie do poziomu własnej konsumpcji czy też uruchamiać jakieś dopłaty, żeby nasze produkty były sprzedawalne na świecie. Pozostaje kwestia importu - czy go dopuszczać czy nie. W tym scenariuszu wielkie proszkownie w Europie to głębokie nieporozumienie, ponieważ mleko produkowane w ten sposób jest wysyłane do krajów, dla których wówczas będzie niedostępne – zaznaczył prezes Bajko.

Podczas konferencji przedstawiono wyniki badania na temat wpływu unijnej strategii „Od Pola do Stołu” na rozwój sektora mleczarskiego przeprowadzonego za zlecenie Polskiej Izby Mleka. Autorami opracowania są: dr Piotr Szajner, prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, prof. dr hab. Hanna Górska-Warsewicz oraz Joanna Nowak, ekspert sektora mleczarskiego. Podczas konferencji przedstawiali oni wnioski zawarte w opracowaniu. Jak podkreśliła Maliszewska, dokument ten jest dostępny w Polskiej Izbie Mleka i może zostać udostępniony zainteresowanym.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (66)

  • Sąsiad sąsiada krowiarza . 2021-01-24 12:58:42
    Cusik Zygmunta ostatnio na widać ani słychać na forum , czyżby wybrał się na wczasy do Choroszczy , a może krowiarzy się spało chał.
  • Mleczarz 2021-01-24 12:15:56
    Mleko powinno być po 2 zł wtedy można by normalnie się rozwijać bez większych kredytów. A tak budowy i wykup ziemi od małorolnych pochłania krocie.
    • miki 2021-01-24 22:25:08
      i przyjdą na was ciężkie czasy
  • Rolnik 2021-01-24 07:50:06
    Ja to im kibicuje. Nie chcę ich pieniedzy I tego u wiązania dla siebie i dla często żony. Bo do pracy na małym gospodarstwie przy krowach To nie zawsze opłaca się kogoś zatrudnic Poza tym to i ciężko kogoś znaleźć
  • Chłop 2021-01-24 05:52:27
    Co się tak uparliście na tych krowiarzy ? Że mają kasę - no mają , ale drobiarze mają dużo lepszą kasę a zdecydowanie dużo mniej roboty i na dodatek robota lżejsza . Tak że nawet nie ma co porównywać obie te branże
    • Leo 2021-01-24 06:06:46
      Ja wiem czy mają? Mi Krowiarz jeszcze sporo kasy wisi. Po za tym cały czas tutaj stękają że koszty poszły w górę i mleko się nie opłaci. Więc mają kasę czy nie?
      • Chłop 2021-01-24 06:44:23
        A bo z krowiarzami jest tak że jedni bankrutują i zwijają produkcję , drudzy wychodzą na zero , trzeci coś tam zarabiają a dobrą kasę to zbijają tylko najlepsi , to tak jak z sportowcami , większość musi dorabiać na boku aby przeżyć a tylko najlepsi zbijają kokosy
      • Damian 2021-01-24 11:15:56
        Mają kasę fikcyjna, koszty fakt poszły w górę a cena nieznacznie albo w całe. Sam weterynarz jak przyjedzie to co najmniej 250 zł za wizytę chce a żeby na jednej się skończyło. Pasza w górę, nawet swoją jest drogą nawozy , paliwo, śor one poszły najwięcej w górę, teraz energia. O cenach maszyn nie wspomnę bo są zaporowe do produkcji zwierzęcej, materiały budowlane to samo. Żeby można było jakoś żyć to cena min to 1,7 zł przy cenach które mamy teraz.
      • Karol 2021-01-24 12:17:52
        Mniejsi jako tako mają pieniądze, a więksi siedzą po uszy w długach i biorą dalej bo to błędne koło, widzę po znajomych, kredyty w milionac
      • Lander 2021-01-24 12:50:00
        Karol Co to znaczy jako tako? Pewnie chodzi o emerytury z których dokładają.
  • brzoza 2021-01-23 23:06:19
    Nie znam się na hodowli ale bije czołem przed każdym rolnikiem który hoduje bydło tym bardziej mleczne.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.186.43
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.