PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bakterie w żołądku bydlęcym nadają się do rozkładania plastiku

Bakterie w żołądku bydlęcym nadają się do rozkładania plastiku
W naszym środowisku i oceanach znajduje się obecnie prawie 26 milionów ton śmieci, z czego około 15 proc. składa się z poliestru; Fot.pixabay.com

Nowe wyniki grupy badawczej z Austriackiego Centrum Biotechnologii Przemysłowej (acib) oraz Uniwersytetu Zasobów Naturalnych i Nauk Przyrodniczych w Wiedniu (Boku) pokazują, że bakterie z żołądków krowich mogą być wykorzystywane do rozkładania rodzajów poliestru wykorzystywanych do produkcji tekstyliów, opakowań i kompostowalnych toreb plastikowych.



Z jednej strony wyniki badań rzucają światło na zbiorowiska drobnoustrojów, które znajdują się w płynie w żwaczu bydła i które nie zostały zbadane pod kątem degradacji tworzyw sztucznych. Z drugiej strony mogą stanowić zrównoważoną opcję redukcji odpadów z tworzyw sztucznych.

Plastik jest trudny do rozbicia, ale jego struktura jest pod wieloma względami podobna do struktury naturalnych poliestrów, takich jak kutyna, jeden z głównych składników komórek roślinnych. W żwaczu, który jest odpowiedzialny za trawienie pokarmu, żyje ogromna społeczność drobnoustrojów. Według Instytutu Biotechnologii Środowiska w Boku, spowodowało to podejrzenie, że niektóre z nich mogą być również wykorzystywane do hydrolizy niektórych rodzajów plastiku.

Mikroorganizmy żwaczowe rozłożą plastik? 

Wyniki pokazują, że wszystkie trzy zbadane tworzywa sztuczne – PET i dwa biodegradowalne – mogą być rozkładane przez mikroorganizmy z żołądków krów. Naukowcy zakładają, że proces można wdrożyć na skalę przemysłową, ale zwracają uwagę, że od płynu ze żwacza do przemysłowej degradacji plastiku jeszcze długa droga.

W Europie jest coraz więcej odpadów z tworzyw sztucznych. W naszym środowisku i oceanach znajduje się obecnie prawie 26 milionów ton śmieci, z czego około 15 proc. składa się z poliestru. Wyniki badań zostały niedawno opublikowane w czasopiśmie „Frontiers in Bioengineering and Biotechnology”



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Leszek 2021-08-02 12:18:52
    To czemu w ubojni, kilogramy siatki u sznurków są w żwaczu.
    • Inga 2021-08-07 16:54:54
      Bo jeszcze nie zdążyła przetrawić :-)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.177.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.