PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Białko w paszy jest najdroższym komponentem

Białko w paszy jest najdroższym komponentem

Bilansowanie dawki pokarmowej dla krów mlecznych jest od wielu lat tematem licznych konferencji i badań polskich ekspertów.



Dobra koniunktura na rynku mleka powinna być okresem do poszukiwania rozwiązań mających na celu ograniczenie kosztów produkcji, gdyż nie jest to stały okres, a pewnego dnia sytuacja może się całkowicie odwrócić. W produkcji zwierzęcej największą część kosztów stanowi żywienie, w przypadku krów mlecznych jest to ok. 50 proc. wszystkich kosztów, wliczając koszty żywienia młodzieży hodowlanej koszty te wzrastają do ok. 75 proc.

W żywieniu krów mlecznych, tych wysoko wydajnych najtrudniej jest pokryć ich potrzeby energetyczne. Jednak to komponenty białkowe są najdroższe – i właśnie tu należy szukać oszczędności – tłumaczy dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny.

Niezmiennie od wydajności krów stałe pozostają potrzeby tych zwierząt i tak  krowa potrzebuje 48 g białka do produkcji 1 kilograma mleka. Jednak tempo wzrostu wydajności mlecznej krów nie jest na tym samym poziomie co wzrost pobrania suchej masy paszy. Przez tą zależność powstają większe norzyce, w które należy się wpasować, podnosząc jednocześnie koncentrację składników pokarmowych w dawce (białka i energii).

W żywieniu wysoko wydajnych krów mlecznych udział pasz treściwych w suchej masie dawki często jest bardzo wysoki. Dodatek pasz białkowych zawierających białko chronione – by pass (ilość tego rodzaju białka w dawce powinna wynosić ok. 40 proc.) może zastąpić część innych komponentów białkowych (poekstrakcyjne śruty rzepakowa i sojowa). Przez to możemy w rezultacie uzyskać niższą potrzebę suplementacji dawki w drogie pasze treściwe – w to miejsce zastępując je paszą objętościową.

Takie działanie pozwoli jednocześnie na ograniczenie kosztów żywienia krów mlecznych oraz na poprawę ich zdrowotności. Ponieważ dodatek pasz objętościowych to więcej włókna efektywnego fizycznie i lepsze ślinienie, czyli naturalne buforowanie treści żwacza.

Przypadek komponentów białkowych w żywieniu krów mlecznych jest typowym, gdzie hodowcy nie powinni się kierować ceną jednostkową za kilogram białka – bo czasem droższy komponent dawki może oznaczać w rezultacie tańsze żywienie – mówi dr Lach.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.254.246
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.