Wołowina z Wielkiej Brytanii może zostać podana na chińskich talerzach na Boże Narodzenie po tym, jak Chiny sfinalizują szczegóły umowy o zezwoleniu na eksport między tymi krajami – podaje portal Euromeatnews.
W czerwcu chińscy urzędnicy rządowi podpisali umowę w sprawie wysyłki wołowiny z Wielkiej Brytanii po raz pierwszy od 20 lat, oznaczającą koniec zakazu po wybuchu BSE.
W ubiegłym tygodniu udzielono zgody na pełny dostęp w ramach transakcji, której wartość szacuje się na około 230 milionów funtów w ciągu pierwszych pięciu lat. Ten krok został uznany za „triumf” przez liderów branży, którzy spędzili ostatnie pięć lat pracując nad tym, aby zabezpieczyć umowę.
Pomimo zbliżającego się brexitu Wielka Brytania stara się zachować ciągłość w przepływie towarów, a tym samym stworzyć nowe możliwości dla eksportu czerwonego mięsa. Wielka Brytania liczy na powtórzenie sukcesu eksportu wieprzowiny w sektorze wołowiny.
- Na rynku chińskim widać rosnące zapotrzebowanie na wołowinę. W efekcie w ostatnim roku kilka krajów europejskich, w tym Wielka Brytania, Irlandia, Francja i Holandia, zostały dopuszczone do rynku chińskiego, wcześniej były to tylko Węgry – mówi Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Zdaniem Prezesa PZPBM, rynek chiński wykazuje duży potencjał eksportowy, w związku z czym otwarcie tego rynku na polską wołowinę jest dużą szansą i dla rolników jest ważne, aby stało się priorytetowym dla rządu. Chiny oceniają standardy europejskie bardzo wysoko, więc nie stanowi to bariery handlowej. Wprowadzenie polskiej wołowiny na rynek chiński pozwoliłoby w długiej perspektywie w dużym stopniu rozwiązać problemy z niską ceną płaconą rolnikom, ożywiając eksport który po tegorocznej aferze mięsnej wyraźnie osłabł.
Komentarze