Jak podaje portal express.co.uk, władze USA zdecydowały się uchylić embargo na import brytyjskiej wołowiny i jagnięciny po 20 latach od wprowadzenia zakazu. Embargo obowiązuje od 1996 r. kiedy to odkryto powiązanie choroby szalonych krów (BSE) i choroby Creutzfeldta – Jakoba, występującej u ludzi.

Zgodnie z doniesieniami prasowymi, porozumienie pomiędzy USA i Wielką Brytanią zostało już podpisane, dzięki czemu od stycznia 2017 r. brytyjska wołowina  pojedzie do Ameryki Północnej.

Jak mówi George Eustice,  brytyjski minister rolnictwa, decyzja USA o zniesieniu ograniczeń eksportowych na mięso czerwone z Wielkiej Brytanii pozwala na uzyskanie dostępu do rynku amerykańskiego. Szacunkowa wartość eksportu może sięgnąć 35 milionów funtów brytyjskich rocznie.

Zniesienie zakazu jest bardzo dobrą informacją dla rolników z Wielkiej Brytanii. W obecnej sytuacji daje im nadzieje na przyszłość  tym bardziej, że nieuchronny Brexit może pociągnąć za sobą ograniczenie eksportu do krajów Unii.