Tym razem ogólny indeks giełdowy, podczas aukcji z 16 października br., uległ spadkowi o 0,3 proc. Choć zmiana jest niewielka, to niepokojący jest trend spadkowy, który utrzymuje się od połowy maja br.

Obniżkę notowań podczas ostatniej sesji zaliczyła identyczna liczba kategorii produktów mleczarskich, co wzrost. W obu przypadkach jednak wprowadzone zmiany nie były wysokie. Największa degresja wystąpiła w przypadku sera Cheddar (-1,8 proc.). Natomiast największa podwyżka objęła masło (+2,4 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1 proc.,
• Masło – wzrost o 2,4 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – spadek o 1,8 proc.,
• Laktoza – wzrost o 1,5 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 1,7 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – cena niezmieniona,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,9 proc.