Podczas aukcji z 20. września br. notowania produktów mleczarskich uległy wzrostowi po raz drugi z kolei, ustanawiając tym samym trend wzrostowy po wielotygodniowych spadkach. Ostatnia sesja na GDT zakończyła się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 2,0 proc.

Wzrost ten przełożył się na podwyżki w większości kategorii oferowanych produktów mleczarskich. Największa z nich wystąpiła w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego (+4,0 proc.). Spadek wystąpił zaś w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (- 0,7 proc.) oraz masła (-0,2 proc.).

Spada ilość sprzedaży produktów mleczarskich

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 26 106 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o ponad 1 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 4,0 proc.,
• Masło – spadek o 0,2 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 2,1 proc.,
• Laktoza – nie oferowana,
• Odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 0,7 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 3,7 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT