Notowania produktów mleczarskich z wyraźnym spadkiem
Sesja z 4 lipca br. na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się spadkiem ogólnego indeksu giełdowego o 3,3 proc. Tak duży spadek odnotowano ostatnio 4 kwietnia br. (- 4,7 proc.).
Ujemny wynik ogólnego indeksu cenowego sprawił, że spadki notowań wystąpiły we wszystkich dostępnych kategoriach produktów mleczarskich. Najwyższe spadki odnotowano w przypadku maślanki w proszku ( -11,4 proc.) oraz masła ( -10,3 proc.).
Niższe ceny, ale wyższa sprzedaż produktów mleczarskich
Na ostatniej sesji GDT sprzedano 24 837 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niemal 4,5 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 3,4 proc.,
- Masło – spadek o 10,3 proc.,
- Maślanka w proszku – spadek o 11,4 proc.,
- Ser Cheddar – spadek o 3,1 proc.,
- Laktoza – nie oferowana,
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 6,0 proc.,
- Pełne mleko w proszku – spadek o 0,4 proc.

Komentarze