Notowania produktów mleczarskich z wyraźnym spadkiem

Sesja z 4 lipca br. na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się spadkiem ogólnego indeksu giełdowego o 3,3 proc. Tak duży spadek odnotowano ostatnio 4 kwietnia br. (- 4,7 proc.).

Ujemny wynik ogólnego indeksu cenowego sprawił, że spadki notowań wystąpiły we wszystkich dostępnych kategoriach produktów mleczarskich. Najwyższe spadki odnotowano w przypadku maślanki w proszku ( -11,4 proc.) oraz masła ( -10,3 proc.).

Niższe ceny, ale wyższa sprzedaż produktów mleczarskich

Na ostatniej sesji GDT sprzedano 24 837 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niemal 4,5 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 3,4 proc.,
  • Masło – spadek o 10,3 proc.,
  • Maślanka w proszku – spadek o 11,4 proc.,
  • Ser Cheddar – spadek o 3,1 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 6,0 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 0,4 proc.