Aukcja z 16. czerwca br. na giełdzie Global Dairy Trade po raz kolejny zakończyła się wzrostem notowań. To już trzecia z kolei podwyżka. Tym razem zmiana ogólnego indeksu cenowego wyniosła 1,9 proc.
Przy trzecim z kolei wzroście na giełdzie można już mówić o pewnej stabilizacji i tendencji wzrostowej w ujęciu krótkoterminowym. Pozostaje mieć nadzieję, że w niedługim czasie tendencja ta przełoży się również na ceny surowca.
Ostatnia zmiana indeksu sprawiła, że prawie wszystkie dostępne kategorie produktów mleczarskich uległy wzrostowi. Pozytywne zmiany widoczne były szczególnie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (+ 3,1 proc.) oraz pełnego mleka w proszku (+ 2,2).
Z kolei spadek odnotowano wyłącznie w przypadku masła (- 1,0 proc.). Nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku, w ofercie zabrakło również maślanki w proszku i kazeiny. Tego dnia sprzedano ogółem 21 410 t produktów mleczarskich, czyli podobną ilość w porównaniu do poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,8 proc.,
• Masło – spadek o 1,0 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,4 proc.,
• Laktoza – wzrost o 0,4 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,1 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,2 proc.
Komentarze