Na nowozelandzkiej giełdzie produktów mlecznych znów spadki. Indeks cen spadł o 3,9 proc. czyli najmocniej w ciągu ostatnich miesięcy. 

Wszystkie produkty oferowane na platformie GDT straciły na wartości podczas sesji z 19 grudnia 2017 r. Spadki prezentują się następująco:

  • ser Cheddar o 7,9 proc.
  • bezwodny tłuszcz mleczny o 6,7 proc.
  • kazeina podpuszczkowa o 6,3 proc.
  • odłuszczone mleko w proszku o 4,8 proc.
  • pełne mleko w proszku o 2,5 proc.
  • masło o 2,3 proc.

Maślanka w proszku oraz laktoza nie były oferowane na opisywanej aukcji.

O tym, że mamy do czynienia z dekoniunkturą na rynku produktów mleczarskich świadczy fakt, że jest to piąty spadek w ciągu kwartału (na sześć sesji odbywających się w tym okresie).