PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Chcą stworzyć silny rynek wołowiny w Polsce

Zdaniem specjalistów wołowina produkowana zgodnie z systemem jakości Quality Meat Program QMP, ma szansę zmienić polską kuchnię i odbudować rodzimy rynek wołowiny.



Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, spożycie mięsa wołowego w Polsce od wielu lat systematycznie się zmniejsza. W 1990 r. konsumpcja na 1 mieszkańca wynosiła 16,4 kg, natomiast zgodnie z prognozami Instytytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego, w 2012 r. wyniesie już tylko 2,2 kg. Tendencję tę spowodował fakt, że w latach 90. wołowina była mięsem znacznie tańszym i łatwiej dostępnym niż wieprzowina czy drób.

Chcąc zbudować silny rynek wołowiny w Polsce, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego stworzyło system standaryzacji, certyfikacji i znakowania wołowiny.

Jest to System QMP, inspirowany doświadczeniami innych krajów. Zakłada on szczegółową kontrolę całego procesu produkcji, począwszy od rodzaju pasz podawanych zwierzętom, przez ich hodowlę, ubój, aż po regulowany odpowiednimi wytycznymi rozbiór tusz, transport, ich pakowanie i oznakowanie. System QMP daje wszystkim odbiorcom gwarancję jakości kupowanej wołowiny.

Przedstawicielom handlu oferuje mięso wysokiej jakości, któremu mogą zaufać klienci. Branży gastronomicznej i konsumentom – smak i kulinarny sukces. Dzięki powtarzalności swoich cech, wołowina wyprodukowana w ramach systemu QMP jest zawsze jednakowo miękka i soczysta.

12 marca 2013 r. oficjalnie ogłoszono start programu informacyjnego, mającego promować wołowinę QMP wśród konsumentów, sprzedawców i restauratorów. Program jest dofinansowany z budżetu krajowego (Agencja Rynku Rolnego), przez Unię Europejską oraz Fundusz Promocji Mięsa Wołowego – jego celem jest odbudowa rodzimego rynku wołowiny w Polsce. Czy możliwy jest powrót do czasów przedwojennych, gdy wołowina gościła na każdym polskim stole nie tylko w postaci polędwicy? Czy polska wołowina ma szansę zostać kiedyś porównana do argentyńskiej lub irlandzkiej?

Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, jest w tej materii optymistą: Przykłady innych krajów pokazują, że jest to w naszym zasięgu. Często powołuję się na przypadek Australii – tam kilkanaście lat temu rynek i postrzeganie wołowiny wyglądały podobnie jak u nas. Dzięki systemowi certyfikacji mięsa udało się wprowadzić do sprzedaży produkt na tyle jakościowy, że konsumenci szybko go docenili, a zyski, w tym wpływy do budżetu państwa, są tam aktualnie liczone w milionach dolarów.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • tomfarm 2013-03-20 09:32:59
    Silny-przy cenach spadkowych?
  • hodowca 2013-03-17 08:11:04
    Prawda jest taka ze promuje sie wlasne interesy a nie hodowcow bydla miesnego, od kilku lat pisza ze cos zrobia, QMP to dobry kierunek ale w praktyce nic jeszcze nie znaczy
  • B2R 2013-03-15 13:27:55
    Ach te pogłębione przemyślenia przedmówców. Jak dyskutować z takimi trafnymi i rzeczowymi argumentami. Na prawdę, serce rośnie, wspaniale, z taką ludową mądrością ten kraj daleko zajdzie a z nim rolnicy. W szczególności komentarze Ukasza - zawsze niabanalne, zawsze z celną pointą, olśniewające godne felietonisty z Guardiana. Jestem za tym żeby portal wreszcie docenił to, że tak zdolne i ponadprzeciętnie błyskotliwe indywidua jak Ukasz (upieram się przy wielkiej literze) poświęcają swój cenny czas na dokonywanie tu swoich wpisów i nagrodził ich jakąś nagrodą rzeczową lub choćby statuetką (np. taki mały farmerowy forumowy Pulitzer). Najwyższy czas. Pozdrawiam
  • ukasz 2013-03-15 12:39:16
    przyjdzie niemiec to wszystko naprawi bez obaw nas sobie zostawi jako parobków a inteligentów i szlachtę wygoni bo na co mu bedzie potrzeba tych ludzi co własny kraj sprzedali
  • leśny 2013-03-15 10:52:30
    Rozwalili rynek wieprzowiny, teraz dobierają się do wołowiny! Rynek wołowiny zostawcie w spokoju PO-wskie k**wy je**ne!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.219.62
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.