PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Co o sytuacji na rynku i cenach bydła mówią sami producenci?

Co o sytuacji na rynku i cenach bydła mówią sami producenci?
Mimo dość wysokich cen bydła na rynku hodowcy czują się niepewnie, fot. pixabay

Ceny bydła, jak również podaż i popyt zwierząt są od siebie zależne i decydują o koniunkturze na rynku. Sytuacja zmienia się dynamicznie, dlatego też trudno o jakieś pewne punkty, według których można by planować przyszłą produkcję. Jak więc sytuację odbierają sami hodowcy?



- Obserwując dynamiczną sytuację cenową na rynku wołowiny w połączeniu z rosnącym popytem na cielęta do opasu oraz częstym zaślepieniem rolników aktualną ceną, obawiam się powtórki z historii. Nasuwa się pytanie, czy po ok. 20 miesiącach od zakupu w tym momencie bardzo drogich cieląt, rynek nie wymusi obniżek cen spowodowanych chociażby nadpodażą lub zakłady mięsne nie zechcą wykorzystać nadarzającej się okazji do korekty stawek. Musimy również dokonać rekalkulacji kosztów opasu, które drastycznie wrosły, na co duża część producentów niestety nie zwróciła jeszcze uwagi, będąc zaślepionymi przez aktualne ceny sprzedawanych zwierząt wyprodukowanych jeszcze przy niewielkich nakładach – uważa Józef Wojewódzki, producent bydła mięsnego z województwa mazowieckiego.

Jak zauważa Wojewódzki, w ostatnim czasie niestety już zanotowano obniżki cen bydła, po raz pierwszy od dawna niektóre zakłady odmawiały nawet bieżących zakupów, przesuwając je na kolejne dni. W oczach producentów, którzy wstrzymywali się ze sprzedażą licząc na jeszcze wyższe stawki, pojawił się niepokój o dalsze spadki, co w efekcie nakręciło chwilową nadpodaż surowca.

- Obserwując rosnące koszty i rynek powinniśmy zachować zdrowy rozsądek, szczególnie jeśli chodzi o windowanie cen za cielęta do opasu. Kupując rocznie średnio 1500 sztuk cieląt patrzę z obawą na bilans ekonomiczny niektórych nieprzemyślanych decyzji producentów żywca wołowego, których niepoprawny optymizm może zderzyć się z surową rzeczywistością – dodaje hodowca z Mazowsza.

 

Ostrożnie wobec dalszych planów wypowiada się również Norbert Sieczka, producent bydła opasowego z województwa wielkopolskiego. - Biorąc pod uwagę zmienną sytuację w sektorze wołowiny, w przypadku mojego gospodarstwa, nie zamierzam już dalej brnąć w zwiększanie skali produkcji. Tym bardziej, że w ostatnich dwóch latach ceny wypłacane rolnikom przez podmioty skupowe były na bardzo niekorzystnym poziomie, a rok 2019 był pod względem cen tragiczny – zauważa Sieczka.

Według hodowcy, co prawda ubiegły rok napawał optymizmem jeśli chodzi o ceny bydła, niestety jednak rosnące koszty środków produkcji (paliwa, nawozów, pasz itd.) zwalają z nóg nawet najwytrwalszego hodowcę.

- Co zrobić z faktem, gdy ceny oscylują w granicach 19 zł netto za kg WBC bydła, gdy odsadki zdrożały w porównaniu z rokiem ubiegłym o około 700 zł netto za sztukę, przy jednocześnie astronomicznie wysokich kosztach produkcji. Obowiązujące obecnie ceny w połączeniu z kosztami z poprzedniego roku byłyby marzeniem, niestety rzeczywistość jest inna – podkreśla Sieczka.

Hodowca zwraca uwagę również, że największym problemem naszego rynku krajowego są korporacje. - Niestety to one nami rządzą. Wyciskają z rolników ile mogą nie zważając na nic po drodze. Do tego dochodzi polityka rolna Unii Europejskiej. Słyszymy o nadciągającym napływie wołowiny z Argentyny, co nie napawa optymizmem. Nam rolnikom nakazuje się wywiązywać z rosnących wymogów dotyczących dobrostanu zwierząt, a czy wołowina z Argentyny spełnia tak restrykcyjne warunki? W mojej ocenie jest to jawna dyskryminacja – podsumowuje hodowca z Wielkopolski.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (35)

  • Przemek 2022-01-06 10:27:21
    Nie wiem gdzie te drogie cielaki i popyt na nie. W mojej okolicy za ładnego byczka powyżej 60 kg. Wiecej jak 11 zł brutto/kg. Nie dostanie. Jak handlarz to jeszcze ze 3 kg. Obetnie na okarmienie. Kiedyś co jakiś czas ktoś się zapytał o byczki, teraz nikt. Nie dziwię się. Chować opasy przy tych kosztach, a później jak już dorosną sprzedać poniżej kosztów, bo znów pismaki wymyślą zakaz uboju rytualnego, albo tvn rozdmucha nową aferę? Dużo rolników zrezygnowało i już do tego nie wrócą tylko dlatego, że przez pół roku cena była niezła
  • Qqrydz 2022-01-05 12:29:54
    Rząd powinien zakazać wywożenia gnojowicy na pola. Szkodliwe substancje w połączeniu z glebą wywołują sinice powietrzu z czego na masową skalę zielenieją budynki, płoty wręcz wszystko. Jeszcze kilka lat a sinica pokryje wszystko nawet towar w sklepach.Czy na tym polega ekologia, gdzie zielony grzyb lub mech pokrywa nowe i stare budynki?
    • Arek 2022-01-05 17:43:42
      A jakie to są szkodliwe substancje w gnojowicy, która jest naturalnym nawozem, gdzie wszystkie składniki są przyswajalne dla roślinys
    • Dariusz 2022-01-05 20:12:04
      Zmień tabletki lub bierz połowę dawki...
    • Jacek 2022-01-07 16:32:02
      Lekarza może zmień. No spróbuj bo coś boli
  • Miasto 2022-01-05 11:59:33
    Num Rolnikum nie OPŁOCO się paś byka i świni ale dopłata się należy 😂😂😂😂
    • rolo 2022-01-05 15:34:25
      wum mjastowym... zaraz byndzie poczeba dopłatów, żeby drożejunce jedzonko kupić w bjedronce !!!
      • JBL 2022-01-05 15:40:40
        Rolasy już plondrują lodówki w Biedronce za promocyjnym mięsem z Niemiec po 8 zł
    • Kasia 2022-01-05 20:20:57
      Czy się robi czy się leży num dopłata się należy 😂😂😂
  • Kasia 2022-01-04 22:37:15
    KASA z bydła. KOSZTY : cielak +skupnik+posrednik+Rolnik robotnik+skupnika +ubojnia+posrednik+sklep =wszyscy ZARABIAJĄ. A Rolnik pracuje 24 miesiące i zostaje mu g*, a faktycznie nawozy drogie to chociaż to. NIE SPONSORUJE KOMBINATORÓW, skończyłam z bydłem.
    • Suchocka 2022-01-05 07:23:43
      Oby takich rolasów ciamajdów było jak najwięcej
  • Krowiarz 2022-01-04 19:37:56
    Teraz kiedy ceny bydła czy mleka biją kolejne rekordy tylko głupi zrezygnuje..
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.203.18.65
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.