Podczas aukcji z 7 czerwca br. notowania produktów mleczarskich uległy wyczekiwanej podwyżce. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,5 proc., co stanowiło pierwszy od trzech miesięcy wzrost notowań po pięciu spadkach z kolei.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego spowodował podwyżki notowań w większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największy wzrost odnotowano w przypadku masła (+ 5,6 proc.). Jeśli zaś chodzi o spadki, najwyższy wystąpił w przypadku sera Cheddar (- 3,6 proc.). Na ostatniej aukcji nie była oferowana laktoza.
Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 21 435 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niemal 3 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,7 proc.,
- Masło – wzrost o 5,6 proc.,
- Maślanka w proszku – wzrost o 4,5 proc.,
- Ser Cheddar – spadek o 3,6 proc.,
- Laktoza – nie oferowana,
- Odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 3,0 proc.,
- Pełne mleko w proszku – spadek o 0,3 proc.

Komentarze