Zespół uczonych z College of Veterinary Medicine, Northwest A&F University w Shaanxi wykorzystał narzędzia do edycji genomu w celu zmiany kodu genetycznego bydła. Najważniejszym krokiem była zmiana genu biorącego udział w zwalczaniu infekcji.

Naukowcy, w wyniku przeprowadzonego klonowania bydła uzyskali 20 cieląt, z których 11 przeżyło dłużej niż 3 miesiące.

- Transgeniczne bydło powstałe w wyniku manipulacji genetycznych wykazywało zwiększoną odporność na bakterie M.bovis. Nasze badania prowadzą do opracowania technik CRISPR/Cas9 do zastosowań rolniczych - podaje oficjalny raport.

Testy, które przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych wykazały zwiększoną odporność wyhodowanych zwierząt na prątki gruźlicy typu bydlęcego. Jednak nadal nie ma pewności, co do tego, czy takie same wyniki udałoby się osiągnąć w warunkach in vivo.

Genetyczne modyfikacje organizmów czy to zwierzęcych, czy roślinnych nadal wywołują skrajne emocje. Można by rzec, że jest tyle samo osób popierających tego rodzaju praktyki, co tych wyrażających kategoryczny sprzeciw.