PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy krowa może zagrozić klimatowi na ziemi?

Czy krowa może zagrozić klimatowi na ziemi? Od lat prowadzone są badania nad ilością wydychanych przez zwierzęta gazów cieplarnianych, Fot. Łukasz Chmielewski

Autor: Tomasz Sakowski

Dodano: 09-02-2020 06:27

Tagi:

W miarę jak rośnie zagrożenie Ziemi przez wzrost stężenia gazów cieplarnianych w atmosferze, coraz częściej padają różne oskarżenia pod adresem zwierząt hodowlanych.



Na ostatnim Kongresie Europejskiej Federacji Zootechnicznej w Gandawie (Belgia) padło zdanie, które pamiętam jeszcze z kabaretu "60 minut na godzinę", sformułowane przez nieżyjącego już poetę Jonasza Koftę, że "Ziemi zagraża człowiek". Jeśli populacja ludzka będzie rosła w takim tempie, jak dotychczas, to w najbliższym stuleciu znacznie skurczą się dostępne zasoby żywności, a postępująca susza w strefach podzwrotnikowych dodatkowo ograniczy ilość dostępnej ziemi pod uprawy rolnicze.

JAKIE ROZWIĄZANIA?

Podczas jednego ze spotkań specjalistów odpowiedzialnych za kształtowanie polityki rolnej państwa i naukowców zajmujących się badaniem emisji gazów cieplarnianych w produkcji zwierzęcej padło pytanie, czy najszybszą drogą do rozwiązania problemu nadmiernej emisji gazów cieplarnianych i osiągnięcia wyznaczonych wskaźników nie byłaby po prostu redukcja stanów zwierząt? Czy możemy sobie wyobrazić taką oto sytuację, że nagle redukujemy pogłowie naszych krów o połowę? Jakie skutki niosłoby to dla gospodarki? Jakie wydajności życiowe musiałyby mieć krowy przyszłości, aby zaspokoić popyt krajowy na wyroby mleczarskie i móc nadwyżkę wyeksportować na rynek europejski, który też będzie zmagał się z tym samym problemem?

Od lat prowadzone są badania nad ilością wydychanych przez zwierzęta gazów cieplarnianych. Naukowcy doszli bowiem do wniosku, że najpierw należy zbadać istniejący stan rzeczy i wskazać taki model produkcji mleka, który w znacznym stopniu redukowałby emisję gazów cieplarnianych podczas przetwarzania przez zwierzę paszy na mleko i mięso. Zastanawiano się, czy przyjąć intensywną ścieżkę rozwoju produkcji mleka w systemach zamkniętych, czy jednak lepiej produkować mleko i mięso w systemach otwartych, w oparciu o użytki zielone? Wychodzono bowiem z założenia, że intensywna produkcja zwierzęca pochłania znaczne ilości energii (emisja CO2) na produkcję i transport pasz, nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, podczas gdy zwierzęta korzystające z łąk i pastwisk mają swoją bazę paszową w zasięgu wzroku. To samo dotyczy dodatków paszowych, a zwłaszcza soi ekstrahowanej sprowadzanej do Polski głównie z Argentyny. Ujęcie wszystkich czynników związanych z produkcją mleka nastręcza sporo problemów, zwłaszcza że dotychczas mało kto zajmował się liczeniem zużycia materiałów na jednostkę produkcji mięsa lub mleka w przeliczeniu na emitowany CO2. Takie modelowanie nazywa się "Oceną cyklu życia", w skrócie LCA (ang. Life Cycle Assesment).

W gospodarstwie doświadczalnym Uniwersytetu Christiana Albrechta w Kilonii (Niemcy) prowadzone są badania nad wielkością emisji metanu w zależności od zastosowanych mieszanek traw. W teście mieszano życicę trwałą z następującymi gatunkami ziół i traw: komonicą błotną, komonicą zwyczajną, cykorią podróżnikiem, krwiściągiem mniejszym, babką lancetowatą, kminkiem zwyczajnym i sparcetą siewną w proporcji od 0 proc. (poletko kontrolne) do 100 proc., powiększając udział innych gatunków o 12,5 proc.

Cały artykuł ukazał się w najnowszym numerze miesięcznika "Farmer"



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (22)

  • stanisław 2020-02-18 08:21:21
    Jest nadprodukcja żywności ,,, jemy za dużo mięsa ,,,,,,zrównoważony rozwój ,,,to produkcja na zaopatrzenie na potrzeby regionów i krajów ,ropa będzie drożała i transport,,, to też odnowa gleb ,przejście ewolucyjne ,,,,,na ekologię ,,,gleby muszą być odnawiana i lasy jak to w Polsce robili leśnicy i rolnicy ,a także stosowanie płodozmianów ,,,nad tymi zagadnieniami ,,,,pracowałem od lat 50-tych ,,,jak wprowadzano nawozy ,,,,,pierwsze ginęły żabki ,,,ryby ,,,, itd ,,,,,,,biologiczne opryski to 20 lat testowałem na sadach ,,,,,,,,tylko w Polsce ,,leczenie biologiczne jest obowiązujące ,,w dyrektywach wnieśli ,,,wdrożenie starych gatunków ,,,,,,,powiaty są po to ,by wszechstronnie gminom ,,,,,,wszystko ustalone na sympozjum ,,przyszłe dyrektywy ,,,,,,,,,,,,,,,,
  • krzysztof 2020-02-17 12:43:01
    W szkole uczyli, że są reduktorzy CO2 I rzędu rośliny reduktorzy II rzędu zwierzęta i reduktorzy III rzędu organizmy glebowe. w Ameryce programy na ochronę klimatu zawierają gospodarkę pastwiskową
  • Luk 2020-02-13 12:31:06
    Jak ktoś coś kupuje obojętnie sobie czy zwierzakowi, coś co wyrosło na drugim końcu świata to w cenie zakupu pokrywa wszelkie koszty nie tylko wyprodukowania ale i transportu tego czegoś czyli spalenia określonej ilości ropy, no nie ma nic za darmo. Natomiast jeśli to coś jest podejrzanie tanie to znaczy, że albo jest bardzo marnej jakości albo zostało wyprodukowane na kogoś krzywdzie a konkretnie tamtejszego rolnika, no innej opcji nie ma.
  • Eliza 2020-02-10 22:39:11
    Od myszy po cesarza każdy dobrz żyje z gospodarza ale szacunku dla nas rolników niebyło i nie będzie. Stale nas ograbiają ekolodzy reporterzy susza choroby zwierząt i na dodatek ostatnia żywicielka zagraża środowisku. Panie Boże gdzie my żyjemy
  • Rafał Pomorze 2020-02-10 13:24:45
    Bzdura.Większość CO2 uwalnia się z lodowców między innymi na Islandii.Z jednego lodowca dziennie uwalnia się tyle CO2 co od 120 tysięcy krów rocznie. Wystarczy poszukać informacji na ten temat w sieci.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.113.29
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.