PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy śruta poekstrakcyjna rzepakowa zastąpi importowaną soję?

W obliczu zbliżającego się zakazu stosowania pasz pochodzących z roślin genetycznie modyfikowanych, trwają dyskusje na temat substytucji śruty poekstrakcyjnej sojowej w żywieniu zwierząt.



Na tytułowe pytanie starali się odpowiedzieć eksperci podczas II Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej, która 10 grudnia odbyła się w Piątnicy k. Łomży. Spotkanie było skierowane przede wszystkim do producentów mleka, stanowiących potencjalnie największą grupę mogącą wykorzystać tę paszę żywieniu zwierząt.

- Rzepak trzeba postrzegać nie tylko jako roślinę olejową, ale i białkową – mówił na wstępie Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

Zdaniem Marka Szczygielskiego z ministerstwa rolnictwa, to właśnie rzepak jest najważniejszą alternatywą dla soi w naszym kraju, co wynika m.in. z faktu, że jesteśmy trzecim producentem rzepaku w Europie, ale niestety dużą część poekstrakcyjnej śruty rzepakowej eksportujemy. Drugą możliwością zastąpienia soi jest wykorzystanie krajowej produkcji roślin strączkowych. Szczygielski przedstawiał dodatkowe źródła białka, takie jak: drożdże paszowe, larwy owadów, algi, czy też mączki rybne, mięsne i mięsno-kostne.

W przypadku zwierząt monogastrycznych, takich jak drób, czy trzoda chlewna, mogą wystąpić trudności w całkowitym zastąpieniu śruty sojowej. Natomiast w przypadku bydła, jak zapewniali specjaliści podczas spotkania, całkowita substytucja śruty sojowej śrutą rzepakową jest możliwa, bezpieczna, a nawet może być bardziej efektywna i przynosić oszczędności finansowe.

Jak zapewniał prof. Zygmunt M. Kowalski, w żywieniu krów mlecznych można stosować nawet 5 kg poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, bez utraty produkcji mleka, jak również bez negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt. Wykładowca twierdził wręcz, że poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest lepsza dla krów mlecznych niż sojowa, m.in. dlatego, że ma więcej metioniny.

Skoro więc nie ma przeszkód w zastąpieniu śruty sojowej rzepakową, czemu ten proces tak wolno postępuje? Zdaniem Adama Zaleskiego, dyrektora generalnego DeHeus Polska, wynika to głównie z nawyków rolników, którzy nie tolerują jeszcze koncentratów białkowych o kolorze innym niż żółty. Dodatkowo rzepak trudniej się bilansuje w dawkach niż soja i charakteryzuje się gorzkim smakiem, co może ograniczać pobranie paszy. Z kolei prof. Kowalski zauważa w tej materii silny wpływ lobby sojowego i niektórych firm paszowych, dla których soja jest wygodniejsza w zagospodarowaniu i generuje wyższe zyski.

Organizatorem spotkania było Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Więcej informacji z wydarzenia w najbliższym czasie na portalu farmer.pl.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.253.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.