PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy sztuczne mięso to koniec dla hodowli zwierząt?

Czy sztuczne mięso to koniec dla hodowli zwierząt?
fot. Shutterstock

Informacje na temat tego, że dieta bez „prawdziwego mięsa” i Europa bez hodowli zwierząt to odpowiedź na wyzwania spowodowane zmianami klimatycznymi są niedokładne i mogą mieć katastrofalne skutki dla naszego sposobu odżywiania, naszych terytoriów, środowiska, zróżnicowania i naszej kultury, jak podkreśla European Livestock Voice.



– W związku ze zbliżającym się szczytem ONZ ds. systemów żywnościowych różni opiniotwórcy spoza społeczności rolniczej promują syntetyczne mięso wytworzone w laboratorium. Są to między innymi potentaci technologii, którzy postrzegają syntetyczne mięso jako najlepsze rozwiązanie wyzwań środowiskowych i wyraźnie promują jego produkcję. Wyrazili również zdecydowane wsparcie dla mięsa syntetycznego i aktywnie inwestują w ten sektor. Paradoksalne jest, że zyskujące na znaczeniu w ostatnich latach wizje zaawansowanej technologicznie produkcji mięsa są w niewielkim stopniu przedstawiane na arenie publicznej – podkreśla European Livestock Voice w opublikowanej niedawno opinii na temat poglądów europejskiego sektora hodowli zwierząt w zakresie promocji syntetycznego mięsa. – Według nas, specjalistów europejskiego sektora hodowli, punkt widzenia i wspierający go model powinien stać się tematem dyskusji na forum publicznym, tak aby wpływ społeczny, środowiskowy, gospodarczy i na zdrowie publiczne był szeroko znany. Informacje na temat tego, że dieta bez „prawdziwego mięsa” i Europa bez hodowli zwierząt to odpowiedź na wyzwania spowodowane zmianami klimatycznymi są niedokładne i mogą mieć katastrofalne skutki dla naszego sposobu odżywiania, środowiska, różnorodności i naszej kultury – dodaje.

Jak zaznacza European Livestock Voice, choć wspomniani opiniotwórcy twierdzą, że świat nauki jest zgodny w kwestii przyszłości hodowli zwierząt i środowisko naukowe jednoznacznie poprzez wygaszenie hodowli zwierząt, to szerszy zbiór badań naukowych jasno zaprzecza tym twierdzeniom.

– Ci sami opiniotwórcy często zdają się nie zauważać faktu, że hodowcy zwierząt, zwłaszcza w Europie, inwestują i podejmują działania w długim okresie, aby przy użyciu technologii i innych rozwiązań zwiększyć równoważność prowadzonych przez nich operacji i poprawić dobrostan zwierząt. Europejskiemu sektorowi hodowli zwierząt udaje się każdego roku obniżać emisje dwutlenku węgla z produkcji dzięki stosowaniu szerokiego zakresu środków i inicjatyw, pomimo tego, że dochody rolników pozostają na niskim poziomie. Istotnie, rolnictwo europejskie skutecznie zwiększyło całkowitą wydajność o 25 proc. od 1990 roku, zmniejszając emisję gazów cieplarnianych o 20 proc. w tym samym okresie – wskazuje organizacja.

Należy pamiętać również, że złożone składniki odżywcze naturalnie zjadające się w mięsie będzie trudno zastąpić. Ponadto wygaszenie produkcji zwierzęcej może zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu.

– Należy również wziąć pod uwagę, że przejście na mięso syntetyczne może stanowić powód do obaw w kwestii bezpieczeństwa żywnościowego w krajach, które opierają się na hodowli zwierząt i eksporcie mięsa, nie wspominając o tym, że może to doprowadzić do pogłębiającej się nierówności pomiędzy różnymi podmiotami łańcucha dostaw i mieć wpływ na przystępność cenową białek pochodzenia zwierzęcego dla konsumentów – stwierdza ELV.

Ocena wszystkich aspektów społecznych, środowiskowych i gospodarczych związanych z zaniechaniem hodowli zwierząt w UE to bardzo skomplikowany proces, nawet dla naukowców zajmujących się rolnictwem i hodowlą zwierząt. Jednakże we wszystkich scenariuszach pojawiają się co najmniej trzy wyraźne konsekwencje jakie niesie ze sobą przejście na mięso syntetyczne w 100 proc., jak zaznacza organizacja.

Europa straci tytuł lidera biogospodarki o obiegu zamkniętym

– Hodowla zwierząt pełni wiele wartościowych funkcji, które w przeciwnym razie znikną. Poprzez waloryzację produktów ubocznych łańcucha żywnościowego, hodowla zwierząt ma wkład we wzrost efektywności rolnictwa. Recykling lub jak niektórzy mówią „upcycling” biomasy z niejadalnych dla ludzi zasobów takich jak trawa, słoma lub otręby to istotny proces. Jeżeli te zasoby i pozostałości nie zostaną spożyte przez zwierzęta hodowlane, mogą szybko stać się obciążeniem dla środowiska, jako że zapotrzebowanie ludzi na żywność przetworzoną rośnie. Sektor hodowli zwierząt nie tylko wytwarza żywność, ale również szeroką gamę produktów ubocznych takich jak obornik czy inne pozostałości. Obecnie na 40 proc. powierzchni ornej wykorzystuje się organiczne nawozy pochodzące z produkcji zwierzęcej. Odejście od produkcji zwierzęcej w Europie doprowadzi do znaczącego wzrostu stosowania nawozów sztucznych. Istnieje wiele więcej mniej znanych produktów ubocznych, które ciężko będzie zastąpić, nie doprowadzając do wysokiego kosztu środowiskowego, gospodarczego i społecznego. Przykładem może być skóra (zastąpiona przez materiały oparte na paliwach kopalnych) czy składniki farmaceutyczne (zastąpione przez składniki syntetyczne) etc. Czy taki model społeczeństwa jest przewidziany w Zielonym Ładzie? – podkreśla ELV.

Zubożenie wsi i monopol na produkcję żywności

Kolejnym wymienionym skutkiem promowanych zmian może być zubożenie europejskich obszarów wiejskich oraz koncentracja produkcji żywności w rękach kilku przedsiębiorstw technologicznych.

– Obecnie hodowla zwierząt stanowi kluczowy element europejskich obszarów wiejskich. Zwierzęta są hodowane prawie we wszystkich regionach Europy z wykorzystaniem różnorodnych systemów produkcji dopasowanych do lokalnych warunków gospodarczych, geograficznych i socjologicznych. Sektor hodowli zwierząt ma znaczący wkład w europejską gospodarkę (184 mld euro rocznie, 45 proc. łącznej działalności rolniczej) i bilans handlowy, a także tworzy miejsca pracy dla prawie 30 mln ludzi. Brak tego elementu spowoduje szybsze wyludnianie obszarów wiejskich, co zwiększy presję związaną zaludnieniem miast i doprowadzi do zerwania więzi z naturą i naszym dziedzictwem kulturowym – wskazuje ELV w opinii. – Ponadto planowana rewolucja oparta na syntetycznym mięsie nie jest rozwiązaniem dostępnym dla wszystkich. Żywność syntetyczna będzie zaawansowana technicznie, wysoko przetworzona i opracowana z wykorzystaniem patentów. Z tego względu jasne jest, że w społeczeństwie opartym na „100 proc. mięsie syntetycznym” produkcja będzie skoncentrowana, przenośna i oderwana od natury i obszarów wiejskich. Jeżeli idei społeczeństwa bez produkcji zwierzęcej przyświeca filantropia, powinna również obejmować dzielenie się patentami i technologiami ze wszystkimi, a zwłaszcza z krajami rozwijającymi się – dodaje.

Ślad węglowy nie obniży się aż tak znacząco

Zmiana sposobu odżywiania może nie obniżyć się aż tak znacząco jak to jest obecnie obiecywane. Wpływ ograniczenia spożycia mięsa na środowisko należy rozpatrywać znacznie szerzej.

– Z perspektywy zmiany klimatu, świat bez hodowli zwierząt prawdopodobnie nie jest rozwiązaniem o które nam chodzi. Bardzo trudno będzie utrzymać nasze europejskie łąki bez przeżuwaczy. Hodowla zwierząt reguluje cykle ekologiczne, zamyka obieg substancji organicznych, poprawia sekwestrację węgla poprzez recykling i wykorzystanie obornika jako zasobu biologicznego, a także poprzez wykorzystanie użytków zielonych, które nie nadają się pod uprawy. Jeżeli chodzi o uprawy mieszane i obszary przeznaczone pod hodowlę zwierząt, płodozmian użytków zielonych również ma na celu ograniczenie obecności szkodników na uprawach i umożliwienie rolnikom redukcji stosowania pestycydów. Ponadto, tylko w niewielkim stopniu dokonano oceny śladu węglowego syntetycznej alternatywy dla mięsa, który może nie być tak niski jak oczekiwano początkowo. Skąd będzie pochodziła surowica wykorzystana do hodowli tkanek? Ile energii będą potrzebowały te tkanki do wzrostu? Jakie antybiotyki, fungicydy czy hormony będą potrzebne do kontroli produkcji? – pyta organizacja. – Jeżeli naprawdę chcemy ograniczyć wpływ klimatyczny produkcji białka zwierzęcego, potrzebne są inwestycje w innowacje dla sektora hodowli zwierząt. Nasz sektor jest gotowy przeprowadzać dalsze innowacje i podejmować ciągłe wysiłki, aby zredukować swój wpływ na środowisko. Nasze możliwości redukcji emisji i wpływu naszego sektora przyćmiewają jakikolwiek wpływ, który może być osiągnięty przez wykorzystanie alternatywy dla mięsa – stwierdza.

ELV podsumowuje swoje opinię cytując słowa Jean-Louis’a Peyraud’a, francuskiego agronoma z INRAE, który powiedział w 2017 roku: „Świat bez hodowli zwierząt jest tylko utopią w krótkim, średnim i długim okresie. Najwyższy czas, abyśmy powrócili do bardziej realistycznego podejścia, które jest oparte na faktach. Odejście od produkcji zwierząt nie ma dla ludzkości absolutnie żadnego sensu. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy usprawniać metod hodowli, szanować zwierząt, zapewnić im godnych warunków do życia i upewnić się, że ubój przebiega bezboleśnie i bezstresowo. W dalszym ciągu należy przeprowadzać badania i innowacje, aby ograniczyć negatywny wpływ sektora hodowli zwierząt i polepszyć usługi, jakie świadczy naszemu społeczeństwu.”

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (21)

  • Michał 2021-08-03 13:54:19
    Tym wielkim bogaczom w (...) się przewraca od nadmiaru wody. Syntetyczne mięso a rolnika na bruk. Niedługo to wszystko będą chcieli syntetyczne i tylko będą się zasłaniać wymówkami że niby to zmniejsza zanieczyszczenie , nie wiem gdzie. Ludzie przez to " wspaniałe" syntetyczne żarcie będą srać klockami LEGO.🤬🤬🤬🤬🤮🤮🤮🤮
  • Jurek 2021-03-09 23:01:08
    Satanistyczny twór o nazwie Unia wywraca Boży porządek do góry nogami. Nigdy niczego nie wygasicie bo człowiek musi jeść mięso koniec i kropka!!!
    • BILL GATES 2021-03-10 00:26:42
      Bill zainwestował w firmy tworzace mieso stuczne Bill bedzie promował i wymuszał ekoterorystami Bill musi zarobic Wy musicie kupic
  • jarema 2021-03-09 20:52:39
    max,.... w Europie jest dobrobyt ludzie maja pieniądze i dostęp do wszystkich towarów, od tego dobrobytów dostają bzika we łbach. Trochę biedy by się przydało, gdyby taka Sylwia nie miała za co kupić butów to nie wymyślałaby że dojenie krów to gwałcenie. Identycznie z eksperymentem Couholna ..mysia utopia, poczytajcie na ten temat
    • Zibi 2021-03-10 01:19:09
      Jak chce Pan Bóg kogoś ukarać to mu rozum odbiera. Szkoda że prominenci tego nie wiedzą , myślą że są ponad prawem . Na europe sprowadzą głód i polecą głowy z najwyższych pięter.
    • Calhoun 2021-03-10 10:41:22
      mysia utopia
  • prawicowiec 2021-03-09 20:24:04
    Myślę że era głupich lewaków przeminie jak era bolszewików, trzeba trochę czasu, ale ile zniszczą po drodze ludzi i ile się przez nich wycierpi to ich nie obchodzi
  • Explo 2021-03-09 20:09:29
    Musi się skończyć bestialskie traktowanie zwierząt. Już tylko rolnicy upierają się przy tym bo mają z tego duży zysk.
    • żryj gruz 2021-03-09 20:36:53
      .
    • i zęby 2021-03-09 20:37:32
      w ścianę.
    • Explo 2021-03-09 21:01:29
      Ja nie "źrę" Tylko jem. Mięsa też nie jadam więc jestem przeciwny bestialskiemu traktowaniu zwierząt.
      • baca56 2021-03-10 16:34:38
        "Nie jem mięsa, więc wszystkie zwierzęta hodowlane trzeba wymordować".
    • Explo niedouczony lub nie swiadomy 2021-03-10 00:30:06
      Dieta bez mięsa wymaga suplementacji potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po co Przepłacać za glifosat w innej nazwie
    • masza 2021-03-10 18:24:19
      a wszyscy w domu????biedy wojennej i powojennej tobie trzeba zeby głupoty wyszły z twego durnego łba!!!!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.98.96
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.