PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy warto opasać wolce?

Czy warto opasać wolce?
Czy opas wolców może być opłacalny? Fot. Farmer

Opas wolców w naszym kraju nie jest póki co popularny. Jeśli jednak uwzględni się zalety takiego rodzaju produkcji,
to może okazać się znacznie bardziej interesująca dla rolników.



Temat wykorzystania wolców w opasie bydła powraca po latach. Kastracja buhajów jeszcze w poprzednim wieku była o wiele popularniejsza niż dziś. Obecnie udział wolców w stawce skupowanego żywca wołowego stanowi znikomy ułamek. Publikowane przed laty badania na temat przydatności wolców w opasie bydła proszą się o aktualizację, bo przez ten czas zmieniło się wiele – zaczynając od genetyki, przez warunki utrzymania, aż do żywienia zwierząt. Jednak tematem tym zaczynają się interesować nie tylko sami hodowcy, lecz także zakłady mięsne. Opas wolców może być odpowiedzią na ciągle niewykorzystany potencjał buhajów rasy HF, które wciąż dominują na rynku żywca wołowego. 

Rośnie zainteresowanie rolników i zakładów

– Wiele zakładów od kilku lat sonduje ten temat. Jeden z zakładów w ramach systemu QMP podpisał nawet z nami porozumienie, w którym została zakontraktowana konkretna ilość zwierząt. Obecnie prowadzimy kampanię wśród rolników, celem której jest nabór do systemu QMP na produkcję wolców. Mięso pozyskiwane od tych sztuk ma przewagę jakościową, a co więcej, wolce mają większy potencjał do utworzenia wyższej marmurkowatości mięsa cenionej w gastronomii. Rolnicy, którzy zdecydują się na opas wolców w ramach systemu QMP, mogą liczyć na dodatkową premię wypłacaną przez zakład w wysokości 1 zł od ceny buhaja w rozliczeniu poubojowym – przekonuje Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. 

Niewykorzystany potencjał HF

Wykorzystanie do opasu wolców jest szansą szczególnie w przypadku bydła ras mlecznych (zwłaszcza HF), które dominują w Polsce. Buhajki niekiedy w gospodarstwach mleczarskich traktowane są jako naturalny produkt uboczny w tej gałęzi produkcji. 

– Zwierzęta te wykazują najczęściej słabe cechy opasowe i rzeźne. Dodatkowo charakteryzują się dość żywym temperamentem, przez co często dochodzi do niechcianych urazów podczas ich ciągłego obskakiwania się. Ponadto słabo wykorzystują paszę, a wysoki metabolizm, tak pożądany w przypadku krów mlecznych, powoduje, że w celu uzyskania od nich dobrej jakości wołowiny konieczne jest długotrwałe, intensywne żywienie paszami treściwymi, co jest oczywiście mało efektywne ekonomicznie. Wolce charakteryzują się lepszymi predyspozycjami do produkcji wołowiny kulinarnej. Włoka mięśniowe są cieńsze w porównaniu do buhajów, co wpływa na ich lepsze walory sensoryczne. Wolce charakteryzują się lepszą tendencją do otłuszczania, co również jest korzystne z perspektyw jakości wołowiny. Należy podkreślić, że najwyższą cenę za wołowinę uzyskuje się od jałówek oraz wolców. Potwierdzeniem tego jest fakt, że najlepsze amerykańskie steki produkowane są tylko z wołowiny pochodzącej od jałówek i wolców – uważa dr hab. Marcin Gołębiewski z SGGW. 

Łatwiejsze zarządzanie stadem

Buhaje rasy HF charakteryzują się dość żywym temperamentem, a niekiedy bywają nawet agresywne. Brak produkcji testosteronu u wolców sprawia, że takie osobniki są spokojniejsze niż buhaje, zarówno względem innych sztuk, jak też obsługujących je osób, co zwiększa bezpieczeństwo pracy. Według amerykańskich norm żywienia NRC wolce i jałówki opasowe traktuje się jako jedną kategorię żywieniową. Dzięki temu wolce i jałówki mogą być utrzymywane razem, co jest istotne szczególnie w mniejszych gospodarstwach, gdzie trudno jest utworzyć określoną grupę złożoną ze zwierząt tej samej płci. Ograniczenie agresywnych zachowań sprawia, że również różnice wieku między osobnikami w grupie nie stanowią większego problemu. 

Opas wolców w praktyce

– Wolce są dużo spokojniejsze, poza tym o wiele łatwiej pozyskać materiał do opasu w postaci byczków rasy HF, które cieszą się mniejszym popytem na rynku cieląt. Dodatkową zaletą jest mniejsze zużycie paszy w porównaniu z buhajami. Zdecydowałem się na bezkrwawą metodę kastracji polegającą na zakładaniu elastycznych gumek na powrózek nasienny, ponieważ uważam, że ta technika jest najmniej inwazyjna i najbezpieczniejsza dla cieląt. Zauważyłem, że na skutek kastracji znacznie rzadziej dochodzi do urazów zwierząt, ale również bezpieczeństwo samych rolników jest na wyższym poziomie. Uważam, że produkcja wolców może być opłacalną działalnością, jednak trzeba zaznaczyć, że konieczne są dostawy do zakładów jednolitych partii zwierząt – uważa Tomasz Rasiński, producent bydła mięsnego, wiceprezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Zalety opasu wolców widzi również Wiesław Pilch, producent bydła mięsnego oraz prezes Spółdzielczej Grupy Producentów Żywca Wołowego „Bukat”. W jego opinii buhaje rasy HF na skutek zmian hormonalnych co prawda nieco skracają, ale za to poszerzają ramę ciała, co nadal stanowi dobrą podstawę do opasu. Co ciekawe, z obserwacji hodowcy wynika, że wolce utrzymywane na ściółce produkują mniej obornika, co ułatwia codzienną obsługę zwierząt. Dodatkową zaletą kastracji buhajów jest organicznie strat energii podczas obskakiwania i walk z innymi samcami, a co za tym idzie, lepsze wykorzystanie paszy. Zdaniem hodowcy łatwiej jest też pozyskać taki materiał do opasu. – Po okresie dekoniunktury sprzed 2 lat dziś jest szansa kupić HF-a za kwotę 400-600 zł. Jeśli więc ktoś nie dysponuje gotówką, żeby kupić dobrego cielaka mieszańcowego, mięsnego czy odsadka, może kupić takie cielę za mniejszą kwotę, po czym wykastrować i sprzedać jako wolca za przyzwoitą kwotę. Zaletą utrzymania wolców jest fakt, że możemy utrzymywać je razem z jałówkami bądź krowami przeznaczonymi na opas. Co prawda trzeba przyjąć, że przyrosty wolców są niższe o ok. 15 proc., jednak uwzględniając straty energii, obicia mięsa i inne problemy z buhajami, ostatecznie i tak będziemy do przodu. Osobiście nie wyobrażam sobie hodować niekastrowanych byków HF w systemie bezuwięziowym. Ostatecznie na wolcach HF można uzyskać wagę poubojową tuszy w wysokości 400 kg. Uwzględniając więc premię dodatkowej złotówki za kg WBC, praktycznie rekompensuje się zakup cielęcia – uważa Wiesław Pilch.   

Część hodowców decyduje się jednak na inny sposób kastracji – metodę chirurgiczną, upatrując w niej określone korzyści. – W naszym gospodarstwie buhajki kastrowaliśmy w wieku 7-9 miesięcy. Mieliśmy więc czas na wybór sztuk do ewentualnej sprzedaży jako materiał hodowlany bądź opasowy. Sam zabieg był wykonywany przez lekarza weterynarii tzw. metodą na mokro. Zwierzęta po zabiegu czuły się dobrze, jeszcze tego samego dnia pobierały normalnie paszę, a w późniejszym czasie nie było żadnych powikłań. Przyrosty opasów oraz wybicie były na poziomie zbliżonym do byków – ocenia Łukasz Głuchowski, hodowca z Mazowsza. 

Hodowcy, którzy zechcieli podzielić się swoimi doświadczeniami w opasie wolców, jednomyślnie polecają ten rodzaj produkcji bydła opasowego. W większości spotykamy się z zaletami takiego rozwiązania. Wśród minusów powtarza się jedynie kwestia nieco niższych przyrostów, co jest jednak rekompensowane mniejszym zużyciem paszy i ograniczonym ryzykiem urazów w porównaniu z buhajami.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (11)

  • Krzysztof 2021-08-30 18:49:52
    Kwestia opasu wolców (w ogóle) a rasy HF w szczególności) jest warta ponownego przemyślenia. Są kraje UE (jak Irlandia), gdzie opas wolców jest dość popularny. O krajach spoza UE (jak USA) nie wspominam. Kwestia przyrostów jest istotna, ale nie rozstrzygająca. Najistotniejsza, czy rzeźnie dadzą dobra cenę za tusze wolców. Sprawa kastrować/nie kastrować nabierze na znaczeniu, gdy przemysł zacznie się domagać utrzymywania bydła bez uwięzi ...
  • Kris 2021-08-30 07:32:41
    Opas hf jest zdecydowanie bardziej opłacalny niż mięsnych,liczy się zysk a nie to czy ładnie wygląda,tak jak że zbożem prawuajac pszenicę liczę tony i zysk a nie to czy piekarz zadowolony wkoncu jestem rolnikiem dla zysku a nie po to żeby dobrze miastowym robic
  • Maja 2021-08-30 00:55:39
    Szkoda tylko że przychodzi godzina 18-7rano i 18 sobota do poniedziałku 7 nie ma ich kto leczyć przynajmniej w Miechowie i w promilu 20km
    • kokoloko 2021-08-30 08:54:29
      Rób tak żeby bydlaki nie chorowały Weciarz z głodu zdechnie
  • Andszej 2021-08-30 00:55:06
    Nie dość że kastrat ma gorsze przyrosty to jeszcze hf, szukacie frajerów którzy to będą hodować? Normalny opas jest poniżej opłacalności a co dopiero to. 4 lata tenu zrezygnowałem z opasów i to była dobra decyzja, koszta znacznie wzrosły a cena taka sama jak lata temu. Niech sami to se hodują
    • Gusef 2021-08-30 08:00:22
      Najlepiej rezygnować z wszelkich hodowli zwierząt. U nas rolnicy nie trzymają zwierząt, dobrze żyją i nie śmierdzą bydłem. Mają czas na wyjazd i nie spieszą się do wyrzucania gnoju i karmienia.
  • Lewar 2021-08-29 17:57:00
    Niewykorzystany potencjał wolców Hf To jak niewykorzystany potencjał starej brzydkiej Ku rw y stojącej na zakopiance 😉 Panie autor jedź pan do jakiegoś butchera on ci powie Co to jest wolowina, ekologiczna kulinarna wolowinaqmp
    • Krzxysztof 2021-08-30 18:53:56
      O potencjale tych pan przy zakopiance się nie wypowiadam. Pan Lewar chyba zbadał, skoro wypowiada się tak autorytatywnie. Natomiast potencjału opasowego buhajków i wolców rasy HF bym nie lekceważył.
    • Podlasiak 2021-08-31 21:04:35
      Opasam byki Ho i wybicia mam zazwyczaj 63-65% więc jest dobrze i wiek sprzedaży 20-23 miesiące. A cielęta kupuję za połowę ceny mieszańca i mam towar w swojej wsi zawsze z jednej obory.
      • Jay-Z 2021-09-01 09:50:16
        Chyba 53% 🤣
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.224.207
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.