Aukcja z 21. stycznia na giełdzie Global Dairy Trade była drugą w tym roku i jednocześnie drugą, która zakończyła się na plusie. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,7 proc.
Pozytywny wynik ostatniej sesji, wpłynął na wzrost notowań niemal wszystkich kategorii oferowanych produktów mleczarskich, z których największy wystąpił w przypadku masła (+ 5,5 proc.). Spadek cen dotknął tylko jednej kategorii, tj. bezwodnego tłuszczu mlecznego (2,6 proc.).
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 2,6 proc.,
• Masło – wzrost o 5,5 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana.,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,6 proc.,
• Laktoza – wzrost o 0,5 proc,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 4,7 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,7 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,4 proc.
Na rynku mleka obecnie obserwujemy okres stabilizacji zarówno na globalnym, jak i krajowym rynku mleka, co dobrze rokuje na najbliższe miesiące. W Polsce od kilku miesięcy sukcesywnie wzrasta cena surowca w skupie. Jednak jak zauważają niektórzy rolnicy, wzrost ceny mleka nie nadąża za szybko rosnącymi kosztami produkcji, gdzie jako przykłady padają ceny m.in. paliwa, czy nawozów mineralnych.

Komentarze