PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobrze ubite – mniej strat

Dobrze ubite – mniej strat

Autor:

Dodano:

Tagi:

Odpowiednie ubicie masy kiszonkarskiej w silosie jest bardzo ważnym elementem produkcji kiszonek. Dobre zagęszczenie masy w silosie ograniczać będzie straty paszy podczas procesu zakiszania oraz podczas późniejszego jej wybierania.



Straty paszy powodowane wtórną fermentacją masy w silosie powinny być jak najniższe i nie powinny przekraczać 15 proc. Nie da się ich całkowicie wyeliminować, a jedynie ograniczyć do minimum. Dodatki wspomagające zakiszenie będą się sprawdzały jedynie w przypadku bardzo dobrego ubicia i mogą ograniczyć straty paszy nawet do 6 proc.

Pierwszym krokiem do dobrego ubicia zielonki w silosie jest jej rozdrobnienie podczas zbioru. W przypadku zielonki z kukurydzy rozdrobnienie jest na tyle dobre, by równomiernie rozprowadzić masę w silosie i dobrze ją ubić. Jednak w przypadku zielonki z traw stanowi to niekiedy problem, ze względu na mniej intensywne rozdrobnienie – w przypadku zbioru przyczepą samozbierającą.

Pomimo wyposażenia przyczepy w walce ułatwiające równomierne rozścielenie masy w silosie, często potrzebna jest dodatkowa praca, która umożliwi równomierne rozłożenie zielonki i prawidłowe jej ubicie.

Wykorzystać można do tej czynności pracę człowieka, a jest to bardzo ciężkie zajęcie, lub zastąpić to pracą maszyny (zdjęcie). Koszt takiego urządzenia jest niewielki, całkowicie pozwala na ograniczenie nakładu pracy człowieka.

- W silosie ubija się masę jednym ciągnikiem, jednocześnie ten sam ciągnik rozprowadza równomiernie zielonkę w silosie – mówi Sylwester Jaszczołt, hodowca z Podlasia.

Na rynku istnieje wiele możliwości ułatwienia opisywanej pracy. Pozwala to na uzyskanie paszy objętościowej najwyższej jakości, dla wielu gospodarstw najważniejszej w dawce dla krów mlecznych. Umożliwia to również ograniczenie strat paszy podczas kiszenia.

Odpowiednie ubicie masy w silosie i usunięcie powietrza jest warunkiem prawidłowego procesu kiszenia. Kiszonka słabo ubita jest podatna na fermentację wtórną. Powietrze wnika w głąb pryzmy do 50 cm, w skrajnych przypadkach nawet do 100 cm. Im gorsze ubicie kiszonki tym niższa jest jej stabilność, a zjawisko to nasila się szczególnie w okresie letnim.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.118.225
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.