PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Doradzamy w regionach

Doradzamy w regionach

Większy zysk to nie tylko śrubowanie wydajności.



Programowanie wysokiej wydajności mlecznej - żywienie krów mlecznych - pod takim tytułem Farmer organizuje spotkania z hodowcami bydła mlecznego w regionach.

Pierwsze z nich odbyło się w Starym Polu. Oczywiście, że trudno w ciągu 1,5 godziny przedstawić panaceum na wszystkie bolączki hodowlane. Nie ma dwóch identycznych gospodarstw.

Analizując konkretne z nich, można optymalizować produkcję (dlatego też prowadzimy audyty gospodarstw - o czym w dalszej części Fermy). Często niewielkie zmiany wokół już wykorzystywanych pasz i zasobów dają dobre efekty. Być może cykl spotkań z hodowcami bydła powinien nazywać się "Nie zjadajmy własnego ogona". Dlaczego?

Zawsze można ciąć koszty produkcyjne.

Z naszych obserwacji wynika, że wiele wydatków jest niepotrzebnie ponoszonych przez rolników.

Czynnikami kształtującymi produkcyjność i funkcjonalność są genetyka oraz środowisko. Do czynników genetycznych zaliczymy rasę, cechy osobnicze, krzyżowanie oraz dobór buhajów, a ich udział we wpływie na wydajność i skład chemiczny mleka wynosi ok. 30 proc. Zwierzęta o wysokim potencjale produkcyjnym, które według Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w 95 proc. krów mlecznych stanowią krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej odmian czarno-białej oraz czerwono- białej. Jednak nie każde gospodarstwo posiada warunki, by takie zwierzęta utrzymywać. Warunki środowiskowe stanowią pozostałą część (70 proc.) w kształtowaniu parametrów produkcyjnych.

Zaliczamy do nich żywienie, odchów młodzieży, system utrzymania, wiek, stan zdrowotny krów, ich płodność, czas trwania okresu zasuszenia.

Według danych PFHBiPM, głównymi przyczynami brakowania krów w pierwszych trzech laktacjach są problemy z rozrodem (35 proc.), choroby metaboliczne (18 proc.) oraz mastitis (17 proc.). Do drugiej laktacji nie dożywa ok. 25 proc. krów! O 100-proc. opłacalności produkcji można mówić w momencie, gdy krowa jest użytkowana przez 6 laktacji. W przypadku krów produkujących 10 tys. litrów mleka przyjmuje się 20-proc. wykorzystanie wątroby przez laktację.

Jak można mówić o opłacalności produkcji, gdy stado charakteryzuje się wydajnością rzędu 12 tys. litrów mleka, a dochodowość z jednego litra wynosi 12 groszy? Są gospodarstwa, w których zwierzęta utrzymywane produkują 7-8 tys. kg, a dochodowość z jednego kilograma wynosi 30-40 groszy. Zysk z produkcji niekoniecznie daje śrubowanie wydajności mlecznej bydła. Mierzmy siły na zamiary. Jeśli nie mamy warunków do wysokiej produkcji mleka, to nie utrzymujmy hf-ów. Dostosowujmy produkcję do możliwości.

Na korzystniejszy wynik ekonomiczny wpływają cechy produkcyjne, a w tym ilość mleka - wyższy zysk ze sprzedaż i jakość mleka - wyższa cena za jednostkę. Na wynik ekonomiczny wpływają również koszty produkcji, które są limitowane czynnikami takimi jak długowieczność, zdrowotność czy efektywniejszy rozród.

Najważniejszym czynnikiem warunkującym produkcyjność i zdrowotność krów mlecznych jest żywienie. - Programowanie wydajności krów mlecznych zaczyna się już na polu - mówi dr Marcin Gołębiewski podczas konferencji "Przez innowacyjność do sukcesu" w Starym Polu.

Podstawą żywienia krów mlecznych są pasze objętościowe, należy zatem zadbać, aby były one najwyższej jakości.

Należy dobierać gatunki oraz skład botaniczny roślin uprawianych z przeznaczeniem na kiszonki do warunków glebowo- klimatycznych, w jakich położone jest gospodarstwo. Należy te rośliny nawozić oraz zbierać w odpowiednich terminach, aby uzyskać pasze o pożądanym składzie chemicznym. W przeciwnym razie będziemy zmuszeni uzupełnić poziom białka czy energii w paszach objętościowych paszami treściwymi, ponosząc straty, które w analizie całorocznego nakładu na stado będą sięgać kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Czynnikami warunkującymi właściwe żywienie krów mlecznych są: jakość pasz, sposób konserwacji, zbilansowanie dawki, struktura paszy, system żywienia, podział na grupy technologiczne, właściwa interpretacja wiadomości dostępnych w gospodarstwie.

Wiele błędów jest popełnianych podczas wybierania pasz z silosów oraz zadawania ich zwierzętom. Nadmierne odkrywanie silosów oraz niestaranne wybieranie powodować będzie zagrzewanie się paszy, przez co pogorszy się jakość i obniży pobranie suchej masy.

Istotna jest również struktura zadawanej paszy.

Stado powinno być podzielone na grupy technologiczne. W zależności od fazy laktacji czy zasuszenia, potrzeby pokarmowe krów mlecznych są różne i nie wolno ich żywić jedną dawką. Krowy w laktacji powinny być podzielone na co najmniej trzy grupy, w zależności od fazy laktacji, a krowy zasuszone powinny stanowić kolejne dwie grupy.

Podział ten zapewni żywienie adekwatne do potrzeb zwierząt i ograniczy występowanie chorób metabolicznych.

Obserwacja zwierząt w oborze - kontrola żywienia. Dawki pokarmowe dzielą się na trzy kategorie: papierowe, zadane krowom oraz pobrane przez zwierzę.

Te ostatnie, choć najważniejsze, są najtrudniejsze do oceny. Kontrola żywienia powinna obejmować ocenę struktury fizycznej dawki, kontrolę kału, a także kontrolę zwierząt podczas pobierania paszy i odpoczynku - przeżuwania.

Bardzo ważna jest obserwacja stada, która składa się z kilku elementów.

Analiza raportów wynikowych z kontroli użytkowości mlecznej jest jednym z nich. - Spotykałem się niejednokrotnie z gospodarstwami, w których jest prowadzona kontrola użytkowości mlecznej, a raporty wynikowe nie są wykorzystywane w ogóle, a co więcej - leżą w zaklejonych kopertach - mówi dr Gołębiewski. Raporty zawierają bardzo cenne dane, które mogą posłużyć w kontroli występowania chorób metabolicznych czy zasadności żywienia.

Według wielu behawiorystów, krowa jest prostym zwierzęciem, przynajmniej w dobowym rozkładzie zajęć, w którym to powinna pobierać paszę przez 8 godzin, następne 8 godzin powinna przeżuwać i kolejne 8 godzin przeznacza na odpoczynek. Najlepiej jakby przeżuwanie połączone było z odpoczynkiem, gdyż podczas leżenia przepływ mleka przez wymię jest większy o ok 30 proc. w porównaniu z przepływem, gdy krowa stoi. - Jest to niesamowicie ważne ze względu na fakt, iż na produkcję jednego litra mleka przez wymię krowy przepłynąć musi nawet 500 litrów krwi - opowiada dr Gołębiewski.

Dopilnowanie wszystkich elementów produkcyjnych wiąże się z dużym wysiłkiem. Żeby trud pracy nie szedł na marne, warto znaleźć chwilę i przyjść na spotkanie z Farmerem.

(Hodowców bydła zapraszamy 28 lutego do ODR w Szepietowie). W Starym Polu nie zabrakło pytań. Czy można zastąpić śrutę sojową w dawce dla krów produkujących 8 tys. litrów mleka innymi paszami białkowymi pochodzącymi z upraw roślin strączkowych? - pytał rolnik.

- W przypadku tak wysokiej wydajności poekstrakcyjna śruta sojowa jest nie do zastąpienia w dawce dla krów.

Jest to spowodowane zarówno ilością białka zawartego w tej paszy, jak i jego dostępności w organizmie zwierzęcia, a mianowicie znaczna część białka znajdującego się w poekstrakcyjnej śrucie sojowej przechodzi niestrawiona do jelita cienkiego, gdzie białko jest trawione i wchłonięte. Śruty nasion roślin strączkowych nieulegające obróbce termicznej działają niczym "bomba" w żwaczu krowy, gdzie ulegają strawieniu przez mikroorganizmy w nim zawarte.

Mówimy tu o żywieniu zwierząt produkujących w laktacji ponad 8 tys. litrów mleka. W przypadku zwierząt o niższej wydajności z powodzeniem poekstrakcyjną śrutę sojową możemy zastąpić poekstrakcyjną śrutą rzepakową - mówił dr Gołębiewski.

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.214.0
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.