Aukcja z 17. grudnia na giełdzie Global Dairy Trade po raz drugi z kolei zakończyła się na minusie. To kiepskie zakończenie roku, gdyż była to ostatnia sesja w 2019 roku. Ogólny indeks cenowy tym razem spadł aż o 5 proc. Już od kilku miesięcy nie notowano tak silnych spadków.

Ujemny bilans ostatniej sesji wpłynął na przecenę większości kategorii produktów mleczarskich, z których największy wystąpił w przypadku pełnego mleka w proszku (- 6,7 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (- 6,3). Wzrost zaś odnotowano w trzech kategoriach, z których najwyraźniej podrożała kazeina (+ 2,6 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,3 proc.,
• Masło – spadek o 2,4 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,7 proc.,
• Laktoza – wzrost o 0,6 proc,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 2,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 6,3 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 6,7 proc.

Dwie ostatnie sesje wykazały spadek notowań, trzeba poczekać do kolejnej aukcji GDT, aby mówić o tendencji cenowej. Jednak tak silny spadek notowań z ostatniej sesji niestety nic dobrego nie wróży.