Podczas aukcji z 3 maja br. ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 8,5 proc., co stanowiło czwarty z rzędu spadek notowań po obniżce z 19 kwietnia (- 3,6 proc.). Tak wysokiej obniżki nie notowano w ostatnich latach.

Spadek ogólnego indeksu cenowego spowodował obniżkę notowań we wszystkich dostępnych kategoriach produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku masła (- 12,5 proc.) oraz odtłuszczonego bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 12,1 proc.).

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 25 163 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niemal 3 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją.

Stres cieplny zjada Twoje zyski? Weź udział w bezpłatnym webinarze "Farmera"!

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 12,1 proc.,
• Masło – spadek o 12,5 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 6,1 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 8,6 proc.,
• Laktoza – nie oferowana,
• Odtłuszczone mleko w proszku spadek o 6,5 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 6,5 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT