Podczas ostatniej aukcji z 5 kwietnia br. ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 1,0 proc., co stanowiło drugi z rzędu spadek po obniżce z 15 marca (- 0,9 proc.). Zmiany te są obecnie trudne do uzasadnienia, tym bardziej, jeśli uwzględnimy globalny trend wzrostu cen żywności.

Spadek ogólnego indeksu cenowego wpłynął na obniżkę notowań w większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 2,5 proc.). Natomiast największy wzrost wystąpił w przypadku maślanki w proszku (+ 6,3 proc.).

Szukasz artykułów potrzebnych w chowie bydła? Sprawdź oferty w portalu Giełda Rolna! 

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 21 511 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niespełna 2 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Jeżeli chodzi o wolumen sprzedaży, widoczny jest trend spadkowy. Jeszcze jesienią 2021 r. wartości te sięgały ok. 30 tys. ton.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 2,5 proc.,
• Masło – spadek o 0,6 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 6,3 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 2,7 proc.,
• Laktoza – spadek o 0,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku wzrost o 1,0 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 1,5 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT