Sesja GDT z 2. kwietnia br. jest dziewiątą z kolei, w tym 6. w tym roku, która zakończyła się wzrostem cen przetworów mleczarskich. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł niewiele, bowiem o 0,8 proc.

Wzrost notowań, choć niewielki, przełożył się podwyżki w większości kategorii produktów mleczarskich. Najbardziej zdrożały kazeina (+7,5 proc.) i masło (+5,8 proc.), które w poprzedniej aukcji zaliczyły jeszcze wyższe wzrosty, odpowiednio: + 9,7 proc. oraz + 9,3 proc. Spadki ograniczyły się do dwóch kategorii: laktozy (-5,3 proc.) oraz pełnego mleka w proszku (-1,3 proc. Serwatka w proszku wciąż jest niedostępna na aukcjach GDT.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 3,7 proc.,
• Masło – wzrost o 5,8 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 5,0 proc..,
• Ser Cheddar – wzrost o 3,2 proc.,
• Laktoza – spadek o 5,3 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 7,5 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,8 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – spadek o 1,3 proc.

W ostatnim czasie na giełdę wkroczył duży gracz – amerykańska Spółdzielnia Dairy Farmers of America (DFA) – który może poważnie wpłynąć na dotychczasową sytuację na rynku przetworów mleczarskich.